Diplomater i karantän – flygs ut från Nordkorea

Publicerad 2020-03-02

Nordkorea har hittills inte rapporterat ett enda coronafall.

Men flygtrafiken till och från landet är stängd och dussintals utländska diplomater sitter i karantän sedan flera veckor.

På fredag ska de evakueras till Ryssland, uppger CNN:s reporter.

Tystnaden från den nordkoreanska diktaturen har varit närmast total i spåren av coronavirusets utbredning.

Landet står fortfarande på noll bekräftade fall, men experter har varnat för konsekvenserna av ett utbrott med tanke på närheten till Kina och den resurssvaga sjukvården.

Sedan tidiga februari, då smittan började spridas utanför Kina, hålls utländska diplomater isolerade i Nordkorea. Samtidigt stängdes landets gränser, även för flygtrafik, enligt CNN.

”Inte överenskommet”

Regimen har tidigare gått ut med att utländska medborgare skulle sättas i karantän i 30 dagar. I onsdags rapporterade statskontrollerade medier att mer än 380 utlänningar är isolerade och att alla personer som varit utomlands eller uppvisar ”onormala symtom” hålls under uppsikt.

Nu kommer uppgifter om att utländska diplomater är på väg att evakueras ur landet. CNN:s reporter Will Ripley skriver på Twitter regimen meddelat dussintals diplomater som sitter i karantän att de ska lämna landet med ett flygplan på fredag.

Reporterns källa, som är anonym, uppger att flygningen utförs av Nordkoreas statliga bolag Air Koryo och är tänkt att gå från Pyongyang till ryska Vladivostok.

– Men som jag förstår det är det inte överenskommet med ryssarna ännu, säger källan.

Ska öka produktionen

Tyska, franska och schweiziska diplomater kommer enligt CNN att helt stänga ner den diplomatiska verksamheten i Nordkorea medan andra länder trappar ner arbetet.

Nordkoreanska medier uppgav i onsdags att produktionen av desinfektionsmedel och skyddskläder ska öka markant i landet.

Dagen efter meddelande FN:s sanktionskommitté att den godkänt export av bland annat febertermometrar, stetoskop och testkit till Nordkorea.

Grannlandet Sydkorea hade på söndagen rapporterar 4 212 smittade och 22 dödsfall i corona.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen