Billström: Vi har inget bagage i Natofrågan

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-10-30

Den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström tror att hans regering kommer att ha lättare att ta Sverige in i Nato än den tidigare.

– Vi har en annan position, säger han och hänvisar till S-regeringens ”bagage” i kurdfrågan.

Nytillträdde utrikesministern Tobias Billström (M) har stora förhoppningar om att han och Ulf Kristerssons regering tar Sverige hela vägen in i försvarsalliansen Nato, trots Turkiets krav.

För att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan har Turkiet, Finland och Sverige ingått ett gemensamt avtal med en rad punkter som ska uppfyllas.

Det handlar bland annat om gemensamt samarbete mellan rättsvårdande myndigheter, säkerhetstjänst och mot terrorism. Särskilt nämns de kurdiska organisationerna PKK och YPG/PYD.

Utöver detta har Turkiet ställt krav på att framför allt Sverige utvisar en rad ”terrorister”.

”En besvärande del”

Tobias Billström anser att Magdalena Anderssons S-regering var tyngd av sina relationer.

– Det handlade bland annat om uttalanden man hade gjort och om hur man såg på aktiviteter från kurdiska grupper på svenskt territorium, och jag upplever att den regering som nu har tillträtt inte har den typen av bagage, säger Billström.

Han beskriver avtalet som Socialdemokraterna slöt med den politiska vilden Amineh Kakabaveh som en försvårande omständighet.

– Det är ett mycket tydligt och konkret exempel på en sådan relation som var en del av det här bagaget, säger han och framhåller att avtalet fick stor spridning internationellt.

– Det går inte att utesluta att man uppfattade det som en besvärande del i relationen mellan den svenska och den turkiska regeringen.

Även Turkietexperten Paul Levin har tidigare pekat på att den nya regeringen kan ha större möjlighet att närma sig frågan utan att det finns förutfattade meningar mot dem.

S: Gör ingen skillnad

Men Magdalena Andersson (S) slår tillbaka. Hon tror att Sverige har goda förutsättningar att gå med i Nato, men att det kan dröja till i sommar. Enligt henne togs det stora och avgörande steget med hennes regering i Madrid när Sverige och Finland slöt överenskommelsen med Turkiet och därefter fick så kallad invitee-status, säger hon.

– Nu handlar det bara om att leva enligt den här överenskommelsen, så kommer naturligtvis en ratificering efter det. Jag tror att det finns goda möjligheter.

TT: Har den här regeringen bättre möjligheter än S-regeringen?

– Nej, det tror jag inte gör någon som helst skillnad. Det har pratats runt om att det skulle vara lättare för dem på grund av Amineh Kakabaveh eller Vänsterpartiet, men sanningen är att det var i det regeringsunderlag som jag hade som vi nådde invitee-status.

Åkesson portad

Hon tar upp det faktum att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson enligt egen utsago fick inreseförbud till Turkiet i samband med att han delade ut flygblad vid turk-grekiska gränsen 2020.

– Det finns ett bagage här också i form av en partiledare som har varit portad i Turkiet och mycket islamfientliga företrädare, säger Andersson.

Bland annat har Rickard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott, väckt uppmärksamhet för olika islamfientliga uttalanden.

Tobias Billström har inte märkt av att regeringens samarbete med SD skulle ha någon negativ inverkan.

– Jag uppfattar inte någon kritik eller några problem i relationen mellan Sverige och Turkiet visavi Tidöavtalet, och det kan ha att göra med att Sverigedemokraterna uttalat sig oreserverat för ett Natomedlemskap, vilket ju är den centrala frågan som det här handlar om.

– Så länge sakerna står på det viset tror jag att man kan utgå från att vi har en annan position än den tidigare regeringen hade i förhållande till organisationer som PKK eller YPG, som vi inte har för avsikt för att samarbeta med från den svenska regeringens sida om det påverkar relationen till Turkiet visavi terroristbekämpning.

Följ ämnen i artikeln