Uppgifter: Björn Söder (SD) väntas få permanent plats i utrikesnämnden

Publicerad 2022-10-03

Här är Sverigedemokraternas återstående toppnamn i riksdagen.

Aftonbladet erfar att Björn Söder väntas utses till ordinarie ledamot i utrikesnämnden där också kungen sitter.

Sven-Olof Sällström (SD) blir vice ordförande i försvarsutskottet.

Björn Söder.

Sverigedemokraterna presenterade i lördags resultatet av den första anhalten i förhandlingarna med Moderaterna – det handlade om fyra namn som fick ordförandeposter i bland annat justitieutskottet och utrikesutskottet.

I början av veckan presenterar Sverigedemokraterna nya namn där den största överraskningen väntas bli att riksdagsledamoten Björn Söder får rollen som ordinarie ledamot i utrikesnämnden. 

Utrikesnämnden omgärdas av sekretess och hanterar känsliga frågor rörande Sveriges förhållande till andra stater – och även frågor kring kris och höjd beredskap. Mötena hålls vanligtvis på slottet.

Björn Söder har varit aktuell som SD:s föreslagna talmanskandidat men han fick se sig omsprungen av Julia Kronlid som i stället nominerades av partiet i förra veckan vilket ska ha gjort Björn Söder ”rasande”.

Bland de andra posterna som Sverigedemokraterna väntas presentera i veckan finns fyra platser som vice ordföranden i riksdagsutskott:

Sven-Olof Sällström blir vice ordförande i försvarsutskottet som väntas ledas av Socialdemokraterna och Peter Hultqvist.

Per Söderlund blir vice ordförande i skatteutskottet som väntas ledas av Socialdemokraterna och Niklas Karlsson.

Thomas Morell blir vice ordförande i trafikutskottet som leds av ett av de rödgröna partierna.

Mikael Ekilandersson blir vice ordförande i civilutskottet som leds av ett av de rödgröna partierna.