S vill att KU granskar Carlson

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-01-31

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) får en KU-anmälan på halsen för hanteringen av investeringsstöd till bostäder. Arkivbild.

Socialdemokraterna vill att riksdagens konstitutionsutskott granskar bostadsminister Andreas Carlson (KD) och regeringens agerande i frågan om investeringsstöd för bostäder.

Regeringen har ändrat förutsättningarna i efterhand, enligt S, med stora konsekvenser för berörda.

– Regeringen har tagit beslut som får retroaktiv verkan, säger anmälaren och riksdagsledamoten Jennie Nilsson (S).

Hon tillägger att beslutet togs utan att någon konsekvensanalys gjordes, såvitt hon vet.

Reglerna för investeringsstöd för byggande av hyreslägenheter har ändrats flera gånger sedan de infördes 2016. De borgerliga partierna har oftast motsatt sig stöden, som de anser är dyra och ineffektiva.

Förra sommaren sköt en riksdagsmajoritet bestående av partierna i den nuvarande regeringen, samt SD, dock till ytterligare miljarder till investeringsstöd för att täcka kostnaderna för stöd till ansökningar som kommit in före den 1 januari 2022. Men när den nya regeringen med M, KD och L tillträdde i höstas snävades stöden in ytterligare. Det räckte inte längre med att ha ansökt före januari 2022 för att kunna få stöd, om inte ansökan också beviljats före den sista december 2022.