Saida Hussein Moge vänder kring Andersson

Publicerad 2022-09-08

S-profilen Saida Hussein hoppade av partiet i protest efter Magdalena Anderssons uttalande om ”Somalitown”.

Efter gårdagens statsministerduell tänker hon bli medlem på nytt.

– Jag och Magdalena Andersson pratade efter sändningen. De orden väger mer än vad hon sa i programmet.

När statsminister Magdalena Andersson sa “Somalitowns” valde den lokala S-politikern Saida Hussein Moge att lämna partiet, bara två veckor innan valet.

I går fick hon chansen att fråga Andersson varför statsministern sa så.

– Du som är Sveriges statsminister, varför stigmatiserar du just oss svensksomalier? Är det på grund av våran hudfärg eller klädsel, är det den som ligger bakom ordvalet? Jag är för blandat samhälle, men ordvalet är det jag är emot.

Andersson fick en chans att försvara sig - och sa att det inte var planerat att säga Somalitowns. Hon fick också säga att hon känner med de svensksomalier som utsätts för rasism i vardagen, och att hon brinner för att bekämpa det.

Saida Hussein Moge skriver på Facebook:

“Jag är verkligen glad över att jag fick ställa frågan direkt till Sveriges statsministern och att vi pratade efter programmet. Sveriges statsminister förtjänar min röst och min respekt.”

Hon säger till Aftonbladet att de båda hade ett samtal efter sändningen, men hon vill inte berätta om vad.

– Jag vill behålla det för mig själv. Men jag kan avslöja att hon sa att hon kommer besöka Göteborg och mig i stadsdelen där jag bor.

Finns någon kritik kvar?

– Efter att hon förklarat sig tror jag att svenska somalier godtagit hennes ursäkt. Många har kontaktat mig och sa att det var en väldigt bra förklaring.

Hussein Moge kommer dock inte återta sin kandidatur.