Ledde Erdoganprotest i Finland: ”Han är en diktator precis som Putin”

Publicerad 2023-02-07

På dockan föreställande president Recep Erdogan hade de skrivit ”terrorist” – och PKK-flaggor vajade friskt i Uleåborg.

Árpád Kovács, mannen bakom protesten, berättar nu om syftet och hur man inspirerats av den svenska Erdogandockan.

– Ett Natomedlemskap borde inte avgöras av en diktators småaktighet, säger Kovác.

Manifestationen under måndagskvällen är årligt återkommande och arrangerades av föreningen Uleåborgs anarkister. Enligt Árpád Kovács är målet att få den fängslade PKK-grundaren Abdullah Öcalan frigiven.

Men uppmärksamheten i år blev större än någonsin.

Demonstrationen i Uleåborg i måndags kväll.

– Det är ganska otroligt, i flera år har vi stöttat den kurdiska rörelsen. Förra året hade vi en manifestation där vi satt upp Erdogans ansikte på ett utklippt stridsflyg och kastade snöbollar på det. Det fick ingen uppmärksamhet alls, förutom i enstaka kurdiska medier.

”Diktator som styr och ställer”

När nu fokus är stort på Finlands och Sveriges relation till Turkiet och Erdogan i samband med våra Natoansökan är läget annorlunda.

– Det är klart att vi förstod att det är ett annat läge nu, men en diktator ska ändå inte få styra och ställa i Europa. Det finns inga ursäkter för det, säger Árpád Kovács.

Árpád Kovács, längst fram till höger, under aktionen i början av veckan.

Det är inte första gången han är omskriven. För ett par år sedan uppmärksammades han bland annat i QX efter att ha genomfört en kyrklig vigsel av ett samkönat par, trots att den finska evagelisk-lutherska kyrkan inte tillät det.

Nu har spridningen blivit än större, men ännu har Kovács inte märkt av några turkiska reaktioner.

Kommer de så kommer de, resonerar han.

– Vi visste att det skulle bli rabalder av något slag. Vi har demonstrationer för att få folk att tänka, men huvudsyftet är aldrig provokationen i sig. Poängen är att det finns en diktator som inte bara vill diktera villkoren i sitt eget land, utan i hela Europa. Och han har agerat så i många år.

– Det är väldigt många som insett att vi i öst har en diktator i Putin, men det är på tiden att folk ser att vi även har en söderut i Erdogan. Och han är inte ett dugg bättre.

Erdogandockan utanför Stockholms stadshus för ungefär en månad sen.

Tonade ner protest

Efter att Turkiet drabbats av ett massivt jordskalv beslutade sig Kovács och de övriga i föreningen Uleåborgs anarkister att tona ner det en aning. Man inledde med en tyst minut och en uppmaning att skänka pengar till hjälporganisationer i området.

Árpád Kovács menar att det vore farligt att ignorera frågan om mänskliga rättigheter i Turkiet till först efter att Sverige och Finlands beretts väg in i Nato.

– Turkiet spelar ett spel genom att söndra och härska. Att sticka huvudet i sanden och tänka att vi ska prata om de turkiska problemen först efteråt vore en väldigt farlig väg att gå, och verkligen inte en bra idé.

– Mänskliga rättigheter är viktigare än ett Natomedlemsskap.

Följ ämnen i artikeln