Tidigare M-toppen: Reinfeldt uteslöt Botkyrka-medlemmar

”Finns personer i flera partier som har de här kopplingarna”

Publicerad 2023-02-08

Nu stormar det kring Socialdemokraterna i Botkyrka. För tio år sedan var det kring Moderaterna det blåste snålt.

Då röstades dåvarande toppmoderaten Jimmy Baker bort under kuppliknade former och han förvånas över hur annorlunda S verkar hantera den pågående krisen, jämfört med vad Moderaterna gjorde då.

– I slutändan var det Fredrik Reinfeldt själv som uteslöt inblandade medlemmar, säger Jimmy Baker.

Ebba Östlin tvingades bort från posten som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, efter att hon röstades bort under ett medlemsmöte i januari.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om en kuppartad omröstning, där personer med kopplingar till gängkriminalitet ska ha deltagit.

– Det är mycket minnen som rullas upp, i och med det som händer inom sossarna nu, säger Jimmy Baker, fritidspolitiker i Botkyrka kommun och Regionfullmäktige i Stockholm.

Jimmy Baker hamnade själv i en liknande situation för tio år sedan.

Våren 2013 höll Moderaterna i Botkyrka sitt årsmöte. De brukade normalt bara samla de närmast sörjande, men det här året blev man omkring 170 personer istället för de normala 50, berättar Jimmy Baker.

”Genvägar för att få makt”

I efterspelet visade Moderaternas interna utredningar att människor bussats till mötet och där dirigerats hur de skulle rösta. Jimmy Baker berättar bland annat hur medlemmar på de främre raderna med lappar visade hur andra mötesdeltagare skulle rösta i specifika frågor.

För Jimmy Bakers del slutade mötet med att han, då oppositionsråd och gruppledare för M i Botkyrka, röstades bort.

– När jag haft tid att tänka igenom det här så är min uppfattning att det här handlade om personer som ville ta sig fram i politiken och få politiska uppdrag, men utan att göra fotarbetet. Man ville ta genvägar för att få makt, vara med och besluta och få inflytande. Jag stod i vägen för det synsättet och därför ville man ha bort mig, säger Jimmy Baker.

Han menar att personerna som röstade bort honom ville komma åt makten för att skaffa sig fördelar, inte för att de drevs av en genuin ideologi.

– Jag har varit väldigt tydlig med hur jag ser på det. Om du gör fotarbetet, träffar och pratar med väljare, är med på interna möten och driver på i frågor. Gör du det tillräckligt bra så kommer ju först medlemmarna och sedan väljarna att ge dig förtroendet att representera dem, det är den vägen jag förespråkar.

Ska ha känt till konflikten

Det blev tidigare i veckan känt att S-toppen Nils Vikmång, biträdande partisekreterare, larmades redan förra året om kopplingarna mellan Vårbynätverket, ABF och i förlängningen också S, enligt Expressen.

Även partisekreteraren Tobias Baudin ska ha känt till konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka redan innan det började storma i slutet av januari, trots att att han i förra veckan i P1 Morgon var upprörd över att polisen inte kontaktat partiet angående kopplingarna till gängkriminella, enligt Expressen.

Jimmy Baker är förvånad och bekymrad över hur S-ledningen hanterat frågan såhär långt.

– Nu har det bara gått ett par veckor, så det kan ju framkomma nya uppgifter. Men att det kommer ut att Vikmång och Baudin känt till allt möjligt kring det här, men inte sagt något. Det är ändå Sveriges största parti, så det är klart att det är förvånande. Inte för att kasta skit på sossarna, men jag tycker det är skillnad i hur man som parti hanterar det här om jag jämför med vilken uppbackning jag fick.

När det stormade kring Moderaterna 2013 och Baker kuppades bort från M-ledningen i Botkyrka upplevde han att han fick ordentlig och tung stöttning från partiet.

– Jag hade verkligen uppbackning från mitt parti. Chefsombudsmannen Sverker Eriksson tog sig tid och engagerade sig i den här frågan, och även Irene Svenonius som övertog hans jobb efter en tid. Och dåvarande förbundsordförande i länet, Catharina Elmsäter-Svärd, stöttade mig också. I slutändan var det också Fredrik Reinfeldt själv som fattade beslut om att utesluta ett antal medlemmar som hade varit inblandade.

”Jäkligt tunn is”

Som politiker och Botkyrka-bo ser Jimmy Baker en snårig framtid, om inte partierna tar problematiken med utomstående som vill ta sig in i politiken på allvar.

– Om vi har personer med kopplingar till kriminalitet, eller som bara vill gå sina egna ärenden istället för det allmänna, som tar sig in i hjärtat av vår liberala demokrati, då är vi på jäkligt tunn is tycker jag. Personer som inte har politiskt intresse utan som vill använda insynen och inflytande för att gagna sig själv eller andra i affärer, det är farligt.

Hur ska man komma till rätta med det här?

– När det kommer in nya medlemmar i partier väldigt plötsligt så behöver man göra någon slags bakgrundskoll. Jag menar inte som polisen, utan att man bjuder in och möter dem på en kaffe för att se vad det är för personer.

Görs inte det?

– I Moderaterna i Botkyrka gör vi det. Jag ska inte påstå säkert att Socialdemokraterna inte gjort det, men om de hade haft den här typen av kontroll så borde de ha märkt att det är någonting som inte riktigt stämmer och man hade kunnat agera tidigare, säger Jimmy Baker.

Har du själv indikationer på att kriminella försökt ta sig in i politiken eller påverkar politiker?

– Ja, det finns personer i flera partier som på olika sätt har de här kopplingarna. Frågan är, till exempel, om en politiker tar hjälp av personer med kriminell livsstil för att bli vald till förtroendeuppdrag eller få vissa uppdrag, på vilket sätt hamnar de i tacksamhetsskuld till de här personerna?

Fanns det kriminella element närvarande när du själv röstades bort?

– Jag har inga belägg för det alls och tror inte det. Men de personerna som bara var där för att rösta, som någon annan hade betalat medlemsavgiften för, på vilket sätt var det tänkt att de skulle få något tillbaka för sin insats?

Vad skulle det kunna vara?

– Säg att du är en restaurangägare och får problem med tillstånd. Har du varit med och hjälpt en politiker nå framgång kan du be om att de här problemen ska försvinna. Det är väldigt problematiskt.

Fredrik Reinfeldt.