Pagrotsky: Ska vara gratis med lokaltrafik

Publicerad 2015-05-19

Den tidigare socialdemokratiske ministern Leif Pagrotsky vill avskaffa biljetterna i Stockholms kollektivtrafik.

”Kollektivtrafik i en storstad är lika nödvändigt som hiss i ett höghus. Precis som hissen så bör kollektivtrafiken betalas gemensamt”, skriver Pagrotsky på DN Debatt.

Leif Pagrotsky tycker att det nuvarande biljettsystemet i Stockholms kollektivtrafik är krångligt och slösaktigt då en miljard kronor läggs på biljettadministration.

Han menar att kollektivtrafiken är lika viktig för en storstad som en hiss är för ett höghus, men att kostnaderna för hissen betalas genom hyra från samtliga i huset.

”Även av de på bottenvåningen eller de som använder trappan”, skriver Pagrotsky.

I ett nytt förslag vill han att arbetsgivarna i Stockholms län betala genom en arbetsgivaravgift på 0,75 procent av lönen, vilket skulle täcka hälften av finansieringen av kollektivtrafiken kostnader. Han vill dessutom se en fyraprocentig skatt på hyran för kommersiella lokaler innanför tullarna i Stockholm och en mindre höjning av landstingsskatten för att finansiera den andra hälften.

”De förändringar jag föreslår skulle drastiskt minska de administrativa kostnaderna men ändå finansiera kollektivtrafiken fullt ut. Det värst som kan hända är att fler börjar åka kollektivt, men då har vi en miljard kronor över som kan användas till fler turer och bättre service”, skriver Pagrotsky på DN Debatt.