Moderat lämnar riksdagen – starkt kritisk till partiet

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2016-10-09

Finn Bengtsson, moderat riksdagsledamot, har beslutat att lämna riksdagen efter nästa val.

Det meddelade han på Östgötamoderaternas förbundsråd i går.

– Jag tycker inte att vi är på rätt väg, säger han.

Finn Bengtsson, moderat riksdagsledamot från Östergötland, har beslutat att

inte stå till förfogande för omval 2018. Bengtsson valdes första gången in i riksdagen 2006 och har sedan omvalts 2010 och 2014. Det var under Östgötamoderaternas förbundsråd i Skänninge i går som han meddelade sitt beslut.

Bättre med gemensam budget

Anledningarna till avhoppet är flera, bland annat tycker Bengtsson, som var en av de största kritikerna inom M mot Decemberöverenskommelsen, att Alliansen är fel ute som inte lägger fram en gemensam budget.

– Jag känner att mina väljare inte är nöjda med det. Det vore bättre om vi presenterade en gemensam budget och sedan förhandlade med S, säger han.

Finn Bengtsson är kritisk mot M:s partiledning och upplever att hans synpunkter har lett till repressalier.

– Jag har inte kvar någon vettig uppgift egentligen, sedan jag gått emot partiledningen. Det har uppfattats som att jag har haft en illojal hållning, säger han.

”Antidemokratisk slutenhetskultur”

Bengtsson är också bedrövad över partikulturen, som enligt honom inte förändrats på många år. En kultur som han menar präglas av toppstyrning och en tyst ”ja-sägar-massa”.

– Den rådande antidemokratiska slutenhetskulturen håller på att förvandla moderaternas kärna till en grupp alltmer tysta personer, som vid egna ställningstaganden får känna på repressalier av oproportionell styrka.

– Det är ett beteende och en kultur som jag under mina sista två år kommer att försöka motarbeta. Det behövs ett visst mått av internkritik, säger han.

”Mobbning”

Finn Bengtsson uppgav i en intervju med Aftonbladet i våras att han, efter sin hållning rörande Decemberöverenskommelsen, upplevde att han blev utmobbad.

– Man kastar ilskna blickar, säger inte goddag. Det är mobbning, sa han till Aftonbladet den gången.

Men trots den fräna kritiken är Bengtsson inte bitter utan ser ändå ljust på framtiden.

– Den nuvarande partiledningen är trots allt mycket mer lyhörd än tidigare. Att de har börjat lyssna och faktiskt börjat förankra några fler beslut i riksdagsgruppen känns som en väg framåt, säger han.

Gruppledaren: ”Ingen rättvis bild”

Jessica Polfjärd, moderaternas gruppledare i riksdagen, delar inte Finn Bengtssons åsikter kring kulturen inom partiet och känner inte igen att han skulle ha drabbats av några repressalier. Hon tycker inte att det är en ”rättvis bild”.

– Finn Bengtsson och jag har haft en god dialog och även när vi tyckt olika har det funnits en respekt i botten, säger hon.

När det gäller Bengtssons kritik rörande avsaknaden av en gemensam Alliansbudget säger Jessica Polfjärd att det inte endast är en fråga för M.

– Det finns flera uppfattningar i partiet i den frågan, men framförallt är det en fråga som inte moderaterna avgör själva. Om vi ska lägga en gemensam budget är vi fyra partier som i sådant fall ska tycka samma sak.