Hotar en ny Mix-krasch?
Northvolt är inte det enda bolag signerat finansmannen Harald Mix där ledningen kammat hem stora vinster innan problemen dykt upp.
Nu behöver kritiska frågor ställas kring flera av hans “gröna” bolag, inte minst stålsatsningen Stegra i Boden.

Våren 2024 erbjöds utvalda investerare i Stockholms finansvärld enligt uppgifter till Aftonbladet att köpa in sig i Northvolt via den så kallade gråmarknaden, där säljarna var redan befintliga ägare.
Värderingen var 120 miljarder, men det framställdes som ett fyndpris eftersom det redan hösten 2023 hade börjat spridas rykten om en kommande börsnotering av Northvolt med ett värde på bortåt 200 miljarder kronor.
I efterhand framstår det närmast som ett försök till bedrägeri. Northvolt var redan i början av 2024 ett bolag som hade uppenbara problem att få igång sin produktion, något som aldrig löste sig.
Ett år senare är konkursen ett faktum.
Episoden säger en hel del om personerna i kretsen kring den största företagskraschen Sverige sedan Kreuger.
När SVT på onsdagen frågade en av de högst ansvariga för den historiska kollapsen, Northvolts förre vd Peter Carlsson, hur det kändes att efter sina försäljningar av aktier för 200 miljoner vara en av få som tjänat pengar på haveriet blev det dålig stämning.
“En otroligt dum fråga”, tyckte Peter Carlsson.
Men det var ingen dum fråga, tvärtom den kanske enda där Peter Carlsson just nu har någon ny information att bidra med. Hans beklaganden har vi redan hört.
Att Peter Carlsson, och även andra i ledningsgruppen, har sålt är nämligen inget de har berättat själva. Det är något som journalister har tvingats gräva fram.
Att företagsledningar tar hem stora privatekonomiska vinster i ett företag brukar vara en varningsflagg, även när det händer i börsnoterade bolag som går bra.
När det sker i lönndom i ett företag på väg mot ruinens brant är det rena rama Hesa Fredrik.
Det är inte första gången det sker i bolag som ägs av finansmannen Harald Mix och hans parhäst Carl-Erik Lagercrantz i investeringsbolaget Vargas Holding.
I energilagringsföretaget Polarium sålde Vargas hösten 2022 aktier för 950 miljoner kronor till pensionsjätten Alecta. Sommaren 2023 minskade medgrundaren och dåvarande vd:n Stefan Jansson sitt ägande i bolaget, enligt tjänsten Holdings.
Stefan Janssons privata bolag redovisade räkenskapsåret 2022/2023 en vinst på 230 miljoner kronor efter ”resultat från finansiella anläggningstillgångar”.
Sommaren 2024 hamnade Polarium i kris och värdet på bolaget sjönk.
Pensionsspararna, förutom Alecta är även AMF delägare, ser så här långt ut att ha gjort en dålig affär.
Två av fem bolag i Vargas Holdings portfölj har gått från hårt hajpade projekt till något helt annat.
Av de övriga är stålbolaget Stegra det överlägset största. Visionen är att tillverka fossilfritt stål i en helt ny anläggning i Boden.
Upplägget är snarlikt det i Northvolt, där bolaget först säkrat beställningar från kunder och sedan använt det för att ta in pengar.
Totalt har bolaget fått ihop 75 miljarder kronor i finansiering. Men precis som i fallet Northvolt består en stor del, cirka 45 miljarder kronor, av lån vilket alltid utgör en risk för ett nystartat bolag.
Största ägare är Vargas Holding med 22 procent av aktierna och näst störst med 14,7 procent är riskkapitalbolaget Altor som Harald Mix grundat.
Han äger också 2,8 procent av aktierna privat.
Även AMF är ägare, precis som i Northvolt, liksom Peter Carlsson som via ett av Vargas bolag äger 1,1 procent i Stegra, enligt tidningen Affärsvärlden.
Stegra har på flera sätt försökt distansera sig från kopplingar till krisbolaget Northvolt, bland annat genom att ändra namn, tidigare hette bolaget H2 Green Steel.
Vd Henrik Henriksson, som tidigare varit chef för Scania, har sagt att pengarna räcker åtminstone till 2028.
Men bolagets produktion är ännu inte igång.
Starten har redan skjutits upp med två år och ska enligt planerna börja 2026.
I en intervju med Dagens Industri i höstas sade Henrik Henriksson att bolaget tagit höjd för att det kan gå dåligt i början och att man har en buffert på 30 miljarder.
Men är det något som Northvolt lärt ut är det att väldigt mycket kan gå snett i enorma industriprojekt.
Debattören och forskaren Christian Sandström, som tidigt varnade för riskerna i Northvolt, varningar som i efterhand visat sig minst sagt befogade, har också varit kritisk till Stegra.
Till Norrländska Socialdemokraten säger Sandström att risken för att även Stegra går i konkurs är “betydande”.
Stegra är precis som Northvolt var för Skellefteå väldigt viktigt för Boden. När fabriken är i drift planerar Stegra att ha 1500 anställda.
Svenska staten har via Riksgälden gett en kreditgaranti till Stegra på 13 miljarder kronor och bland långivarna finns statliga Svensk Exportkredit.
Mycket står alltså på spel. Igen.