”El Chapo” Joaquin Guzman

”El Chapos” försvar pekar ut presidenter

Av: 

TT

Joaquin "El Chapo" Guzman utlämnades till USA i januari förra året. Arkivbild.

Foto: US law enforcement/AP/TT

NYHETER

Knarkkungen ”El Chapos” försvarare uppger under sitt öppningsanförande i rätten att Sinaloakartellen mutat två mexikanska presidenter med hundratals miljoner dollar.

Presidenterna nekar till anklagelserna.

Joaquin "El Chapo" Guzman anklagas för att ha lett Sinaloakartellen. Han utlämnades till USA i januari 2017 efter att ha rymt från fängelse två gånger i Mexiko. Han anklagas för elva punkter av smuggling, vapenbrott och pengatvätt i rättegången som väntas pågå i mer än fyra månader.

Guzmans försvarare Jeffrey Lichtman sade i sitt öppningsanförande att Guzmans utpekade andreman Ismael "El Mayo" Zambada, som fortfarande är på fri fot, är den verkliga gärningsmannen, inte Guzman som åklagarna säger har smugglat 155 ton kokain till USA under 25 år.

– Faktum är att han (Guzman) inte kontrollerade något, det gjorde Mayo Zambada, säger Lichtman i rätten i Brooklyn.

Lichtman uppger att Zambada mutade alla, "inklusive toppskiktet, Mexikos nuvarande president och den tidigare", säger han, och lägger till att Guzman har blivit en syndabock.

– Varför behöver den mexikanska regeringen en syndabock? För att de tjänar för mycket pengar på att mutas av drogkartellernas ledare.

Båda de utpekade presidenterna, sittande Enrique Peña Nieto och hans företrädare Felipe Calderón, nekar till anklagelserna om att de ska ha tagit emot mutor från Sinaloakartellen

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Knarkkungens unga fru lever bisarrt lyxliv

ÄMNEN I ARTIKELN

”El Chapo” Joaquin Guzman

USA

Narkotikabrott

Vapenbrott

Mexiko

Enrique Peña Nieto