Krav på nyval – efter brittiska jättekaoset

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Theresa May tar på onsdag kväll över som Storbritanniens premiärminister efter David Cameron.

Men redan innan hon tillträtt höjs allt fler röster för att hon ska utlysa nyval.

”Storbritannien förtjänar bättre än det här”, säger Liberaldemokraternas ledare Tim Farron.

Egentligen var det tänkt att en ny partiledare skulle väljas först den 9 september, men efter att det under måndagen blev känt att kandidaten Andrea Leadsom hoppar av racet om att leda det konservativa Torypartiet, och därmed bli Storbritanniens nästa premiärminister, återstod på måndagen endast en person: inrikesminister Theresa May.

Enligt CNN har en kandidat aldrig valts ut så här tidigt i en röstningsprocessen.

Cameron hyllade May

Och som enda kvarvarande kandidat utses hon automatiskt, efter beslut av partiledningen och parlamentets så kallade 1922-kommitté.

David Cameron gratulerade sin efterträdare per telefon under dagen och hyllade under måndagseftermiddagen Theresa May i samband med ett tal utanför tjänstebostaden 10 Downing Street i centrala London.

– Jag är oerhört glad över att Theresa May blir vår nästa premiärminister, sa han, enligt The Telegraph, och fortsatte med att beskriva henne:

– Hon är stark, kompetent och mer än kapabel att ta över rollen som premiärminister.

Även Leadsom ställde sig bakom Theresa May, samma dag som hon officiellt hissat vit flagg.

– Vi behöver ett starkt ledarskap nu, med starkt stöd i partiet. Jag lämnar därför kampanjen och ger mitt fulla stöd till Theresa May, sa Leadsom.

Cameron väntas nu hålla sitt allra sista kabinettmöte under tisdagen och ämnar enligt egen utsago lämna in sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II redan dagen därpå.

– På onsdag kommer jag att närvara vid underhusets premiärminister-utfrågning och efter det tänker jag gå till slottet och erbjuda min avskedsansökan, då kan vi ha en ny premiärminister i byggnaden bakom mig på onsdag kväll, sa han enligt AFP.

Andra kvinnan att leda landet

Efter att Cameron formellt lämnat sin position kommer Theresa May i sin tur ha ett möte med drottningen – och traditionsenligt erbjudas möjligheten att bilda regering.

När Theresa May tillträder blir hon landets andra kvinnliga premiärminister, efter Margaret Thatcher som hittills är den första och enda kvinna som suttit på posten. Hon hade ämbetet mellan 1979 och 1990.

Men frågan är kanske hur länge May kommer att få sitta. Redan nu kräver flera att hon ska utlysa nytt parlamentsval.

Främst hörs röster från oppositionshåll. Även om en del konservativa också lagt fram det som ett alternativ för att stärka partiet efter brexit-omröstningen och den senaste tidens turbulens inom brittisk politik.

SE OCKSÅ

Cameron tror att mikrofonen är av

Kallar valet odemokratiskt

Både Liberaldemokraternas ledare Tim Farron samt vissa Labourpolitiker kräver nyval.

”Med valet av Theresa May behöver vi nu ett tidigare riksdagsval. Tories har nu inget mandat. Storbritannien förtjänar bättre än det här”, twittrade Tim Farron.

Labourpolitikern Usman Ahmed har kallat själva systemet odemokratiskt.

Den brittiska Labour-vänliga tidningen Daily Mirror ägnar tisdagens förstasida åt frågan.
”199 Tory-parlamentariker har just valt Theresa May till Storbritanniens nya premiärminister – det är 0,0004% av väljarna” står det att läsa under rubriken ”en nation i kris”.

Tidningen har även startat en namninsamling som begär nyval, som man uppmanar läsare att skriva under.

Både Daily Mirror, andra tidningar och flera politiker som nu höjer rösten mot hur valet av Theresa May gått till nämner också det faktum att May själv krävde nyval när Gordon Brown tog över efter Tony Blair 2007. Detta just med motiveringen att Brown inte hade demokratiskt mandat.

Publicerad:

LÄS VIDARE