Försvaret har inte råd skicka Jas till Syrien

Publicerad 2016-02-11

Frankrike har bett om hjälp att bekämpa terrorsekten IS i Syrien.

Men Sverige kommer inte att bidra med några Jasplan i insatsen.

Orsaken är att Försvarsmakten inte har råd, rapporterar TV4 Nyheterna.

Bestyckning på Jas Gripen.

Efter terrorattackerna i Paris i november förra året har Frankrike bombat en rad IS-fästen i Syrien. President Francois Hollande har vädjat till omvärlden om hjälp med att bekämpa terrorgruppen. Än så länge har dock Sverige sagt nej till att skicka Jas Gripenplan för att stötta Frankrikes kamp.

Pengarna räcker inte

TV4 Nyheterna rapporterar att orsaken till det är att Försvarsmakten inte har råd att skicka några plan, om inte regeringen tillför extra resurser. Det visar tidigare hemlighetsstämplade dokument.

– Det skulle få konsekvenser på andra plan som till exempel utbildning och samarbete med andra nationer. Beredskapen kan man inte göra avkall på, Anders Nygren, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, till TV4.

En annan orsak till Sveriges beslut är att en Jas-insats i Syrien är förknippad med stora säkerhetsrisker. Den skulle också kunna innebära ett ökat terrorhot mot Sverige, enligt Anders Nygren.

Wallström ska svara

De fyra allianspartierna är för att skicka svenska Jasplan till Syrien. Moderaterna har ställt en fråga till utrikesminister Margot Wallström om varför planen har uteblivit. I dag ska hon svara på den frågan i riksdagen.