”Sjukt att jag kanske missar ett jobb”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2012-05-15

Arbetsförmedlingen vill att Jackie Ferm går på rekryteringsträffar - istället för att jobba

Mer än var fjärde ungdom går arbetslös i Sverige.

Dokusåpavinnaren Jackie Ferm, 21, har varit en av dem.

Nu har hon fått ett jobb – som Arbetsförmedlingen stoppar henne från.

Före detta dokusåpadeltagaren Jackie Ferm har de senaste tre åren kämpat för att få ihop en dräglig månadsinkomst.

Hon har sålt älgkebab på festival, varit tidningsförsäljare av nu nedlagda Skurk, och jobbat på restaurang.

– Efter att jag var med i Paradise Hotel fick jag börja om på noll igen. Folk känner igen mitt namn och förknippar det inte med något positivt. Jag har hankat mig fram, säger hon.

”Har försökt allt”

Att hennes pappa heter Lars Svartenbrandt, en rikskänd kriminell, har knappast underlättat. Deltidsanställningarna har avlöst varandra.

– Jag vill ha ett riktigt heltidsjobb. Få en fast inkomst varje månad och inte klumpsummor som jag inte vet när de kommer. Jag har försökt allt. Gått runt och lämnat mitt CV och varit på rekryteringsträffar.

För ett par veckor sedan såg det ljust ut.

Hon fick börja provjobba på en sushibar ute på Arlanda.

– Min chef frågade mig om jag kunde fixa så att han kunde få lönebidrag för mig genom Arbetsförmedlingen. Han visste att jag var inskriven där.

För kort tid

Men när Jackie Ferm tog upp förslaget med sin handläggare på Arbetsförmedlingen blev det tvärstopp. 

– Jag fick höra att jag inte varit arbetslös tillräckligt länge och att jag inte uppfyllde de särskilda kriterierna. Min handläggare ville att jag skulle gå på rekryteringsträffar istället för att jobba!

Jackie Ferm har inte skrivit in sig på Arbetsförmedlingen förrän för tre månader sedan. Det är för kort tid för att Arbetsförmedlingen ska kunna erbjuda henne nystartsjobb, trots att hennes nya arbetsgivare vill ha henne som anställd.

Hon delar öde med många andra unga arbetslösa i Sverige. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån går var fjärde ungdom mellan 15-24 år arbetslös. 161 000 ungdomar var arbetslösa under mars månad.

– Det känns ju helt sjukt att jag kanske missar ett jobb för att Arbetsförmedlingen inte kan ge mig ett nystartsjobb på sushibaren, säger hon.

”Hur vill vi ha det?”

Boendet delar hon med en kompis, också bloggare. Jackie Ferm berättar att hon vill ha det stabilt omkring sig nu.

– Jag är inte moderat eller sosse men man märker ju att systemet har blivit mycket sämre. Sjuka och arbetslösa ska bara bort. Hur vill vi ha det i Sverige egentligen, ska vi ha trailerparks som i staterna här också? Nu måste jag bevisa att jag varit arbetslös så länge som jag varit.