Australien har skapat frustration i IS-kretsar

Terrorskräck har rått i Australien de senaste månaderna.

Ända sedan myndigheterna i mitten av september grep ett antal misstänkta terrorister för att stoppa attacker som hade "chockat och skrämt" australiensarna.

Ännu är det för tidigt att slå fast att det finns något samband mellan polisaktionen i Sydney i september då 15 misstänkta terrorister greps i gryningsräder i olika stadsdelar och dagens gisslandrama i centrala Sydney.

Vi vet inte ens om det som nu pågår är att klassificera som en terrorattack.

Men det faktum att gisslan hållit upp en flagga med texten "Gud är stor. Det finns ingen gud vid sidan av allah" och att gisslantagaren ska ha begärt att få en IS-flagga tyder ändå på att han har politiska bevekelsegrunder.

Trots ökningen av terrordåd sedan 2001 har Australien hittills varit förskonat från attacker på egen mark. Även om polisen sagt sig ha förhindrat ett antal attacker och flera personer dömts för terrorism så har det funnits en känsla av att landet på grund av sitt isolerade geografiska läge varit immunt mot den typ av dåd som drabbat London, Madrid, New York och även Stockholm.

Försvinna

Den känslan av oskuld är på väg att försvinna.

Den samordnade polisaktionen i mitten av september riktade sig mot misstänkta medlemmar av Islamiska staten, IS. Myndigheterna slog till efter att en längre tid ha spanat mot ett antal individer. Skälet att man inte vågade vänta längre var enligt polisen att ett spektakulärt terrordåd var omedelbart förestående. Senare avslöjades att en av planerna gick ut på att slumpmässigt fånga in människor på gatan och halshugga dem.

En typ av dåd som bara har ett enda syfte; att sätta största möjliga skräck i befolkningen.

På det sättet är gisslandramat ganska otypiskt IS och många andra islamistiska terrorrörelser som i en liknande situation skulle försöka skjuta ihjäl så många som möjligt. Som somaliska al-Shabbab gjorde på shoppingcentret Westgate i Nairobi för ett drygt år sedan.

Viktig kugge

När president Barack Obama började samla ihop en internationell koalition för att krossa IS i Syrien och Irak, uppmanade IS sina anhängare och sympatisörer i alla länder som deltar i kampen mot IS att genomföra terrordåd i sina hemländer. Australien är en viktig kugge i Obamas koalition.

Därför kan det mycket väl handla om en ensam individ som hörsammar denna uppmaning. En del detaljer i aktionen tyder på ett amatörmässigt agerande. Om det varit frågan om en välorganiserad attack borde mannen ha haft med sig en IS-flagga och inte behövt begära att få en.

Trots sitt isolerade läge långt bort från Mellanöstern har Australien samma problematik som Västeuropa när det gäller medborgare som reser till Syrien för att slåss på IS sida. Enligt polisen har minst 60 personer med australiensiskt pass, de flesta med bakgrund i muslimska länder, deltagit i strider. Ett antal har dödats och minst 20 har återvänt.

Australien har en tuffare linje än många västeuropeiska länder, däribland Sverige. Man drar in passen för alla som rest till eller som man misstänker ska resa till Syrien. De som återvänder riskerar åtal. Det har skapat frustration i IS-kretsar.

Men om detta utmynnat i gisslandramat i Sydney är för tidigt att säga.

ANNONS