Minister: Skottdådet har fascistkopplingar

TT

Publicerad 2018-02-03

Den italienska polisens tekniker undersöker platsen för en av skjutningarna.

En 29-årig man har gripits efter att ha skjutit mot flera afrikaner i den italienska staden Macerata. Sex personer skadades i skottdådet.

När mannen greps gjorde han fascisthälsning.

Attacken inleddes vid elvatiden på lördagsförmiddagen, då den bilburne gärningsmannen öppnade eld mot två unga afrikanska migranter i Macerata, en småstad drygt 20 mil nordöst om Rom. En av dem skadades. Kort därpå sköts ytterligare en migrant och senare även en afrikansk kvinna, uppger italienska medier. Ett av offren har allvarliga skador, de övriga är enligt polisen utom fara.

Sammanlagt sex personer skadades, fem män och en kvinna. Offren kommer från Ghana, Mali och Nigeria, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till lokala medier.

Gjorde fascisthälsning

Den 29-årige misstänkte gärningsmannen greps vid lunchtid. I samband med gripandet gjorde mannen – enligt Corriere della Sera en känd högerextremist från trakten – fascisthälsning och skrek "Leve Italien". I bilen han färdades i låg en pistol som 29-åringen misstänks ha använt under attacken.

– Nyheterna från Macerata gör mig förfärad och chockad. Vi måste få stopp på den här spiralen av hat och våld, säger Pietro Grasso, talman i senaten och partiledare för vänsterkoalitionen Fria och jämlika.

Inrikesminister Marco Minniti säger att attacken kopplas till en högerextrem kultur "med tydliga referenser till fascism och nazism" och att offrens enda gemensamma nämnare är färgen på deras hud.

Dagar efter styckmord

Dådet inträffar bara några dagar efter det att en 18-årig italiensk kvinna hittats styckmördad i samma stad. En nigeriansk man har gripits misstänkt för mordet, och politiker på den yttersta högerkanten har använt 18-åringens död som ett slagträ i invandringsdebatten. Matteo Salvini, ledare för främlingsfientliga Lega Nord, anklagar i ett inlägg på Facebook den italienska vänstern – sannolikt syftande på mitten-vänster-regeringen i Rom – för att ha blod på sina händer.

Om en månad går Italien till val och i den politiska debatten haglar förslagen om strypt invandring.

Lokala myndigheter varnade invånarna i Macerata för att vistas utomhus medan jakten på gärningsmannen fortfarande pågick. Uppmaningen hävdes senare.