Ebba Busch anklagas för att härma Kamala Harris

Publicerad 2021-07-06

KD-ledaren Ebba Busch höll sitt Almedalstal på söndagen – nu hånas hon på Twitter där hon anklagas för att härma ett tidigare tal som USA:s vicepresident Kamala Harris höll inför valet.

– Det är ingen som såg talet innan det sändes som hade sett Harris tal, säger Kristdemokraternas tf presschef Joel Apelthun.

– Om du har en underliggande sjukdom: hjärtsjukdom, diabetes, bröstcancer – då är de ute efter dig. Om du älskar någon som har en underliggande sjukdom – då är de ute efter dig.

Det ovanstående citatet är översatt från Kamala Harris tal i en vicepresident-debatt inför det amerikanska presidentvalet 2020. Denna mening anklagas nu Ebba Busch för att ha snott till Almedalstalet hon höll under söndagskvällen, då det lät så här:

– Om du pensionssparar för att trygga din framtid – då är det dig de är ute efter. Om du har tagit bolån för att köpa dig ett hem – då är det dig de är ute efter.

På Twitter cirkulerar nu ett videoklipp på KD-ledaren där hennes tal jämförs med videpresident Harris tillsammans med kommentarer där hon anklagas för plagiat.

”Ebba Buschs tal var alltså ett plagiat. KD är en parodi på ett politiskt parti”, skriver en användare.

”Man kommer osökt att tänka på hur Trumpinnan snodde Michelle Obamas tal”, skriver en annan.

KD: ”Är inte plagiat”

Men Kristdemokraterna tillbakavisar starkt anklagelserna om textstöld och menar att likheten med Harris tal är en ren slump.

– Jag har kollat upp det, jag har checkat med den som har skrivit det här och personen har inte sett det här innan och har inte följt amerikanska debatter under valet. Det råkade låta liknande och är inte plagiat, säger Joel Apelthun, tf presschef på Kristdemokraterna.

Istället menar Apelthun att Ebba Buschs Almedalstal är en vässad version på ett tidigare tal skrivet åt Busch där man använde frasen ”Bolund och Stenevi kommer jaga dig ändå” istället för ”då är det dig de är ute efter”.

Kan du hålla med om att det är väldigt likt Kamala Harris tal?

– Det finns liknande inslag men jag tillbakavisar bestämt att det skulle handla om plagiat.

Experten: Alla stjäl från varandra

Enligt kommunikationsexperten David JP Philips är det extremt osannolikt att det bara är slump.

– Det är väldigt likt. Men det kan vara som med människor som skriver musik och kan vakna upp och skriva något bra, men de har hört det för länge sedan. Man kan bli omedvetet inspirerad, det behöver inte vara en medveten stöld, säger David JP Philips.

Enligt honom är det näst intill omöjligt att skriva ett tal utan att låna från andra. Och skulle alla Almedalstal skärskådas, skulle många inlånade grepp hittas.

– Hon sa ju också villa, volvo, vovve. Det är ju den här veni, vidi, vici, och den är ju snodd. Men det är ju ett par tusen år sedan så man kanske inte stör sig på det, säger David JP Philips.

Talskrivaren kommenterar

På sin Twitter dementerar talskrivaren Simon Westberg att han skulle ha kopierat Kamala Harris och förklarar att Almedalstalet bygger på en retorisk figur utifrån vänsterbegreppet ”Eat the rich”.

”Och så var det med den saken. Men det är intressant att notera att det vissa pekat ut som farlig ”högerpopulistisk retorik” alltså också används i liknande variant av amerikansk vänster. /6”

Följ ämnen i artikeln