Snöovädret drar förbi – men blåsigt i fjällen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det kraftiga snöovädret som dragit fram över landets norra delar har mattats av – men det snöar fortfarande i Västerbotten. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Det kraftiga snöovädret som dragit fram över landets norra delar har mattats av – men det snöar fortfarande i Västerbotten. Arkivbild.

NYHETER

Det kraftiga snöovädret som de senaste dagarna skakat om landets norra delar har mattats av. Men i Lapplandsfjällen blåser det fortfarande bitvis rejält – framförallt i Hemavan i Västerbotten, som under fredagen drabbades av orkanvindar.

Snöovädret som de senaste dygnen har dragit fram över norra Sverige ser ut att mattas av – och SMHI har nu tagit bort samtliga klass 3-varningar.

Under natten har snöovädret också fortsatt att ställa till det i trafiken över stora delar av Norrlandskusten – och vid Skellefteåbukten kan läget fortfarande vara besvärligt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Där snöar det fortfarande ganska kraftigt och det blåser, vilket gör att det kan bli besvärligt i samband med att snön driver omkring. Men snöfallet avtar under dagen för att i princip upphöra framåt kvällen.

SMHI har också utfärdat en klass 2-varning för Västerbotten – då väderläget framförallt i området runt Skellefteåbukten ser ut att kunna bli tufft.

Halt väglag

Trafikläget har under natten till lördagen också bitvis varit besvärligt, bland annat på och vid Högakustenbron och norr om Djäkneboda mellan Umeå och Skellefteå där lastbilar blivit stillastående på E4.

Vad gäller trafiken bör bilister längs med Västernorrlandskusten vara fortsatt uppmärksamma på risken för halt väglag, varnar Moa Hallberg.

– Snön kommer att fortsätta falla i stora delar av norra Norrland under större delen av dagen, och längs med hela Västernorrlandskusten och i södra Västerbotten kan det senare komma en del inslag av regn, vilket gör att det kan bli halt.

Redan i torsdags varnade Trafikverket för ett besvärligt trafikläge – en varning som ligger kvar under lördagsmorgonen – och man fortsätter att avråda trafikanter från ”icke nödvändiga resor”. Även tågtrafiken påverkas av väderläget och ett flertal järnvägssträckor i de drabbade områdena har stängts av.

Orkanvindar i Hemavan

Hårda vindar har de senaste dygnen dragit in över delar av fjällvärlden – och i Hemavan i Västerbottens län blåste det under fredagen orkanvindar på upp till 52 meter per sekund, vilket ledde till att taket på en gondollift blåste av, skriver P4 Västerbotten.

Och enligt Moa Hallberg ser det blåsiga vädret ut att fortsätta på en del platser i de svenska fjällen.

– På sina håll i Lapplandsfjällen kan det på sina håll vara mycket blåsigt, och det gäller även i fortsättningen. Framförallt i Hemavan, där det även snöar – vilket gör att vädret blir extra besvärligt.

Landets mer södra delar ser ut att kunna få en del nederbörd framåt lördagskvällen, berättar Moa Hallberg.

– Ett lågtryck rör sig in söderifrån i Götaland och möjligtvis även i Svealand, där man under kvällen och i natt kan få snöblandat regn och blötsnö. Men det handlar inte om några större mängder.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN