Teorin: Grisbrist kan ha lett till coronapandemin

Publicerad 2021-03-11

Coronavirusets väg till människor är fortfarande ett mysterium.

Ett forskarlag tror sig ha hittat en ny pusselbit i jakten.

De misstänker att ett utbrott av den afrikanska svinpesten kan ha lett till pandemin.

Enligt det brittisk-kinesiska forskarlaget kan ett svårt utbrott av den dödliga grissjukdomen ha berett vägen för covid-19-pandemin, enligt The Guardian.

Svinpesten drog genom Kina 2018, minskade fläskutbudet drastiskt och ökade risken för att ett virus skulle hoppa över till människor när man letade alternativa källor för att få kött, menar forskarna.

Fläsk är kinesernas huvudsakliga köttintag och landet står för hälften av hela världens grisproduktion. Man producerar ungefär 55 miljoner ton fläsk varje år, uppger The Guardian.

Den afrikanska svinpesten, som drabbar tamgrisar och vildsvin, är en smittsam och dödlig virussjukdom. Om smittan tar sig in i ett grisbestånd är enda utvägen att nödslakta alla.

 Ett utbrott av den afrikanska svinpesten kan ha lett till pandemin, misstänker forskare.

Avlivade hälften av kinesiska grisar

Under det sista kvartalet 2019 hade svinpesten dragit genom större delen av Kina och innebar att mellan 40 och 60 procent av hela grisbeståndet försvann. Denna kris sammanfaller rätt väl med de första fallen av den då okända sjukdomen.

Forskarnas teori är att ett minskat utbud ledde till ökade priser och större efterfrågan på vilda djur, som säljs på många marknader runt om i landet.

– Fler vilda djur kommer in i den mänskliga näringskedjan, antingen genom jakt eller att man går till marknaden och köper alternativa former av kött. Om det ökar, så kan det öka kontaktmöjligheterna, säger studiens författare David Robertson, professor i viral genomik och bioinformatik vid universitetet i Glasgow, till The Guardian.

– Helt enkelt ökar man möjligheten för viruset att hoppa över till människor.

Det första klustret av covid-19 upptäcktes i kinesiska Wuhan, men sjukdomen kan ha uppstått på annan plats tidigare.

En studie av 41 tidiga bekräftade fall visade att 70 procent av de smittade var knutna på ett eller annat sätt till Huanan-marknaden som sålde skaldjur, men också levande vilda djur. Dessa fångades ofta illegalt i det vilda och slaktades framför kunderna.

Men det första bekräftade fallet hade ingen koppling till marknaden och inga smittade djur har hittats där.

Kvinnor köper kött på en marknad. Arkivbild.

Ser gristeorin som en pusselbit

David Robertson hoppas att gristeorin ska öka förståelsen kring hur smittan hoppade över till människan – och förklara hur hungersnöden efter svinpesten kan ha lett till att många kineser tagit till extrema åtgärder för att få något att äta.

– Vi visar på en störning. Tänk en vägg, detta är endast en tegelsten i ett vägg av bevis. Det är något vi tycker ska tas hänsyn till i förståelsen av vad som hände, säger professorn till The Guardian.

Forskare, inklusive ett team från WHO, fortsätter att följa spåret efter smittan. Den mest vidsprida teorin är att den ursprungligen kom från fladdermöss och tog sig över till människor, möjligtvis genom ett annat djur som mellanhand.

– Det kan ta många år att bena ut den troliga vägen. Det är osannolikt att vi någonsin kommer få veta exakt vad som hände, men det är troligt att vi kommer hitta en virus närstående Sars-CoV-2 i en fladdermus eller möjligtvis ett annat djur. Och då kan vi ställa oss frågan hur smittan tog sig in i människor, säger David Robertson till tidningen.

Forskarlagets analys väntar på att bli expertgranskad. De understryker att grisbristteorin endast är en hypotes.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen