Ministern om vaccinproblemen: Mycket olyckligt

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-15

Regeringen arbetar intensivt och på flera fronter med att lösa vaccinstrulet.

Flera departement är inblandade och Stefan Löfven har enligt en källa själv haft flera samtal i helgen för att lösa problemen.

– Alla restriktioner på covid 19-vaccin är mycket olyckligt, vi måste se till att länderna lättar på dem, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Exportförbuden som drabbat Astra Zenecas coronavaccin riskerar att få det svenska midsommarmålet – att alla svenskar över 18 år då ska ha fått två doser vaccin – att haverera.

I dag gästar socialminister Lena Hallengren (S) och vaccinsamordnaren Richard Bergström riksdagens socialutskott för att informera rikdagen om vad som sker. Moderaterna och Kristdemokraterna har inför mötet krävt att få svar på vad regeringen gör för att Sverige ska få tillgång till mer vaccin.

”Regeringen har en enda uppgift i vaccinationen, att se till att vaccinet kommer till Sverige. Men månaderna går, och planer och mål spricker”, säger M-ledaren Ulf Kristersson i ett uttalande på Facebook.

Socialminister Lena Hallengren.

”Inkompetent och handlingsförlamad regering”

I uttalandet anklagar han också Stefan Löfven för att leda ”en inkompetent och handlingsförlamad regering”.

Orsaken till problemet med Astra Zenecas vaccinleveranser är exportbegränsningar i USA, Storbritannien och Indien. För Sveriges del innebär det över tre miljoner färre vaccindoser än planerat.

Aftonbladet har varit i kontakt med personer på flera regeringsdepartement som uppger att frågan har högsta prioritet. Regeringen har kontakt med flera EU-länder och försöker gemensamt få EU-kommissionen att agera för att exportförbuden hävs.

EU-minister Hans Dahlgren.

Förutom socialminister Lena Hallengren arbetar EU-minister Hans Dahlgren (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) med ärendet. Flera departement står beredda om situationen skulle trappas upp till ett handelskrig, bland annat justitiedepartementet och utrikesdepartementet. Även statsminister Stefan Löfven har enligt en källa med insyn haft samtal under helgen för att lösa situationen.

Varnar för kedjereaktioner

– Fria varuflöden är en förutsättning för vaccintillverkning. Alla restriktioner på covid 19-vaccin är mycket olyckligt, säger Anna Hallberg.

Handelsminister Anna Hallberg.

Vad ser du för risk om detta inte löser sig?

– Världen behöver mycket mer vaccin, inte mindre. Alla handelsbegränsningar riskerar att störa produktionskapaciteten och därmed blir tillgången ännu mer begränsad. 

Är det inte rimligt att EU svarar med samma mynt och stoppar exporten för att säkra att vi får tillgång till vaccin?

– Det höjs sådana röster. Risken med det är att det får konsekvenser av motåtgärder. Vi måste undvika kedjereaktioner som i värsta fall leder till en handelskonflikt om vaccin. Men de leverantörer som vi har tecknat avtal med ska absolut leverera det vi har kommit överens om. EU:s och Sveriges medborgare inte blir förfördelade, säger Anna Hallberg.

Socialminister Lena Hallengren är inne på samma spår men utesluter inte att gå lite längre.

– Ett generellt exportförbud riskerar få stora konsekvenser i form av motreaktioner som riskerar att försvåra flödet av kritiska varor. En stor del av insatsvarorna som krävs för produktionen inom EU importeras. Vi måste undvika kedjereaktioner som leder till handelskrig. För regeringen är det dock självklart att våra medborgare måste få det vaccin som utlovats. Om företagen inte levererar i enlighet med ingångna avtal, så är det motiverat med tillfälliga restriktioner av deras export ut ur EU, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet. 

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen