Ung kvinna frias från medhjälp till knivmord

TT

Publicerad 2021-04-19

En kvinna som åtalats för medhjälp till ett slumpmässigt mord i Göteborg döms i stället för medhjälp till rånförsök. Hennes pojkvän, som anses skyldig till det dödliga våldet, genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Arkivbild.

En ung kvinna som åtalats för medhjälp till ett mord i Göteborg frias nu för detta, men döms av tingsrätten för medhjälp till rånförsök.

Hennes 22-årige pojkvän, som utfört det dödliga våldet, genomgår en rättspsykiatrisk undersökning.

Det unga paret träffade av en slump på en 42-årig man i ett bostadsområde i Backa på Hisingen en kväll i oktober. Det ledde snabbt till att 42-åringen blev dödad med flera knivhugg.

Tingsrätten har tidigare kommit fram till att den mordåtalade 22-åringen orsakat mannens död, skriver Göteborgs-Posten. Han har medgett att paret var ute efter att råna någon, för att få pengar till sitt missbruk.

Rättegången mot 22-åringen ska fortsätta i mitten av maj, när den rättspsykiatriska undersökningen är klar. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

Den unga kvinnan döms nu till två års fängelse, dels för medhjälp till rånförsök i samband med mordet, och dels för ett rån vid ett annat tillfälle.

Tingsrätten anser att kvinnan visserligen deltog i ett försök att råna 42-åringen, men att hon inte har något ansvar för våldet som orsakade mannens död.