Jönköpings-politiker vägrade dricka vatten från giftiga området

Kommunalrådet i direktsändning: Blev överraskad

Uppdaterad 2020-09-30 | Publicerad 2020-09-29

Höga gifthalter i både mark och grundvatten – de sex familjerna som bor på förorenad mark i Mariebo sitter fast i osäljbara hus.

I en P4-intervju erbjöds kommunalrådet Mona Forsberg (S) ett glas vatten från området, men ville inte dricka.

– Jag hade ingen aning om från vilken fastighet vattnet kom från och blev i direktsändning ganska överraskad, säger hon.

– Jag råkar faktiskt ha en flaska vatten från Mariebo, skulle du vilja dricka det här vattnet?

Programledaren för ”Eftermiddag i P4 Jönköping” Sanna Hermansson ställer fram ett glas och en flaska kylt vatten framför kommunalrådet Mona Forsberg (S), som väntar några sekunder innan hon svarar.

– Om det är så att inte ens de boende dricker det så skulle inte jag heller dricka det, utan då skulle man se till att de renas, säger hon i direktsändningen.

Mycket farlig för människors hälsa

De senaste fem åren har sex familjer levt med vetskapen om att de bor på förgiftad mark, med höga halter av klorerade lösningsmedel, som idag är förbjudet, från en kemtvätt som var verksam på samma plats fram till mitten på 70-talet, något Aftonbladet granskat den senaste veckan.

Varje dag påminns de boende av att marken de bor på är så pass förgiftad att länsstyrelsen i Jönköpings län klassat den som mycket farlig för människors hälsa och miljö. 

I badrummet på parets Wikanders bottenvåningen står en kran öppen dygnet runt sedan januari i år. Gifterna i marken tränger bland annat in i vattenrören och för att minska på halten gifter måste de spola ur.

Flera av de drabbade familjerna har också tillåtits lägga vattenrör ovanför marken, för att minska risken för att gifterna tränger in.

– Det finns människor som har bott här i 38 år och druckit ospolat vatten, det har vi också gjort, säger Urban Wikander, 56, som flyttade till Mariebo med sin fru Marie Wikander 1996.

Dricker inte

Kommunalrådet Mona Forsberg (S), ansvarar för samhällsbyggnadsfrågor i Jönköpings kommun. Vattnet hon erbjuds dricka i direktsändningen i P4 kommer från paret Wikanders kran.

– Vi har ju gjort som så från kommunens sida att vi satt in åtgärder så att man ska kunna ha vattnet rinnande hela tiden och vi har gjort mätningar. Hur den mätningen är just nu och beroende på vad proverna visar för resultat så skulle jag dricka därefter, tänker jag, säger hon i sändningen.

Men det här vattnet skulle du inte låta dig bjudas på ett glas?, frågar programledaren.

– Jag vill nog veta först vad de senaste mätningarna visar, och man gör ju regelbundna prover. De boende som bor där nu har ju valt att inte dricka vattnet, säger Mona Forsberg.

Allvarligt sjuka

Flera av villaägarna som bor på den giftiga marken i Mariebo har drabbats av allvarliga sjukdomar, så som cancer, som de befarar kan vara kopplade till att de exponerats under en lång tid.

– De har hamnat i en fruktansvärd situation som jag tror vi alla kan sätta oss in i. Det har ju funnits med en läkare i processen som har gjort bedömningar och som säger att det inte finns en garanti att man kan koppla hälsotillstånd till föroreningarna. Jag vet att det funnits flera cancerfall där uppe, men man kan inte dra liknelsen att det beror på den miljö de bor i, enligt de uppgifter vi fått av professionen, säger Mona Forsberg (S) i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Kommunalrådet: Överraskad

Angående intervjun i P4 svarar hon på våra frågor via mejl.

Oavsett om jag skulle dricka vattnet eller inte så förändrar det inte situationen för de boende på Mariebo. Vi har en situation där SGU (Sveriges geologiska undersökning, reds. anm.) kommunen och länsstyrelsen jobbar hårt tillsammans för att hitta en lösning. När jag fick frågan om att dricka vattnet i direktsänd radio hade jag ingen aning om från vilken fastighet vattnet kom från och blev i direktsändning ganska överraskad.

Sedan skriver hon att kommunen vill förtydliga att ”vattnet är fullt drickbart”.

– Vi gjorde åtgärder med spolningar efter önskemål från de boende. En läkare, expert inom miljömedicin i Linköping, som deltagit vid två möten med de boende under 2019, konstaterar att föroreningarna utgör en låg risk för människorna som bor i området, skriver hon.

Mona Forsberg (S) kommunalråd i Jönköping.

”Tvingas dricka det dagligen”

Det finns inget liknande fall av privata bostäder som berörs av föroreningar i Sverige som i fallet i Mariebo i Jönköpings kommun.

– Det är som att sitta på Tjernobyl. Vi sitter ovanför en jätteförorening som tränger in precis överallt, genom vattenledningar, i avloppsledningar, via luft, säger Urban Wikander.

Flera av fastighetsägarna i Mariebo reagerar starkt på kommunalrådets agerande i sändningen.

– I varje intervju säger Mona att hon har full respekt för de boende men den respekten ger jag inte mycket för, säger Katarina Prien, 55, som flyttade dit för åtta år sedan.

Gifterna kan ge cancer om man exponeras av höga halter, men hur de boende påverkats av decennier av exponering är svårt att fastställa.

– Mona kan inte tänka sig dricka ett enda glas vatten vid ett enda tillfälle förrän det är renat, men vi som bor i de här husen har inget annat vatten att välja på och tvingas dricka och duscha i det dagligen, säger Marie Wikander, 65.

– Det vattnet har vi druckit i 24 år, säger Urban Wikander.

Ospolat vatten i 19 år

Enligt paret Wikander har endast tre provtagningar av deras dricksvatten gjorts under de senaste fem åren som föroreningarna har utretts.

– Jag förstår inte heller hur hon kan säga att de gör regelbundna vattenprover hos oss. Senast var i oktober förra året, säger Marie Wikander.

Mätningarna är en slags ögonblicksbild och halterna av den här typen av ämnen varierar beroende på ett flertal faktorer som exempelvis, nederbörd och temperatur. 

– Hos oss har man inte mätt upp till gränsvärdet, men det har man gjort i två andra fastigheter, där det hos en av dem är upp till det dubbla gränsvärdet. Sedan har man ju inte mätt halterna de övriga 19 åren då vi har druckit ospolat vatten. När vattnet har stått stilla i ledningarna, då ökar koncentration av gifterna, säger Urban Wikander.

– Det är ju det vi är rädda för, långtidsexponeringen och hur det har påverkat oss.

Marie Wikander har slutat dricka ur kranen, hon köper flaskvatten.

– Mona måste ju ha den känslan att det inte något bra att dricka vattnet och ändå vill de att vi ska dricka det.