Tegnell: Så ska du tänka om resor på höstlovet

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2020-10-22

Statsepidemiolog Anders Tegnell under den myndighetsgemensamma pressträffen om virusläget i landet.

Inga regioner utöver Uppsala bedöms vara i behov av ytterligare smittspridningsåtgärder i nuläget, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtidigt manar Folkhälsomyndigheten till eftertanke inför höstlovet.

Smittspridningen ökar på flera håll i landet, men det är fortsatt bara i Uppsala som Folkhälsomyndigheten (FHM) anser att striktare restriktioner är nödvändiga.

FHM för dialog med en rad regioner, däribland Örebro, Stockholm och Skåne, men i samtliga fall har man kommit fram till att ytterligare åtgärder inte är aktuella i dagsläget.

– Även om utvecklingen är något sämre så är den inte alls lika allvarlig som den var i våras. Det finns mycket mer kunskap och kapacitet, säger Anders Tegnell på torsdagens pressträff om virusläget i landet.

Läget ser dystert ut i stora delar av världen, konstaterar Tegnell.

– Vi kommer att ha en ny rekordvecka globalt även denna vecka. Tråkigt nog ser det likadant ut, kanske ännu värre, inom EU. Många länder i Europa är väldigt hårt drabbade och inför olika restriktioner, men ännu har man inte sett så stora effekter av det.

Planera säkert

Inför nästa veckas höstlov manar Tegnell svenskarna att genomföra eventuella resor på ett så säkert sätt som möjligt.

– Det är ungefär samma saker som vi diskuterade inför sommaren som gäller. Stanna hemma om du har symtom, se till att du kan isolera dig även dit du åker om du får symtom, tänk på att inte belasta sjukvården där. Ska man träffa äldre anhöriga så är det viktigt att tänka igenom hur man gör det, så man inte utsätter någon för onödig risk, säger han.

Gällande helgens högskoleprov känner sig myndigheten trygg med att provet kan genomföras på ett säkert sätt, uppger statsepidemiologen.

– Vi har gjort en bedömning gällande detta. Det är ett jätteviktigt prov för många, det är viktigt att det kan genomföras, och de signaler vi får är att man har gjort ett bra arbete med att se till att det kan genomföras på rätt sätt.

Färre fall av hjärtinfarkt

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, har myndigheten fått ett regeringsuppdrag kring återstart av normal vård som fått ligga på paus de senaste månaderna. Under pandemin har färre fall av akut stroke och hjärtinfarkt rapporterats, jämfört med hur det vanligen ser ut – en tioprocentig minskning för stroke och nästan det dubbla för hjärtinfarkt.

– Vi vet inte ännu inte vad det beror på – om man inte velat eller vågat söka hjälp eller om färre faktiskt insjuknat. Är det så, så är det intressant att titta på varför, säger Lindén.

Ett nytt dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten, vilket innebär att totalt 5 930 smittade har avlidit i landet. Sammanlagt har 108 969 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln