Personalen rasar mot Attendo: ”Vi har inte fått ett smack”

Miljonbonusar till högsta cheferna samtidigt som vårdjätten fick coronastöd av skattebetalarna

Uppdaterad 2021-05-05 | Publicerad 2021-05-04

Flera anställda och tidigare anställda rasar mot Attendo efter Aftonbladets avslöjande.

– Vi har inte fått en extra krona, säger vårdbiträdet Stine Christophersen.

Aftonbladet kunde i går avslöja att flera toppchefer inom vårdjätten Attendo har fått miljonbonusar samtidigt som företaget fått 130 miljoner i coronastöd från främst svenska skattebetalare.

Nyheten väckte starka reaktioner och Attendo har fått hård kritik av flera riksdagspolitiker, bland andra V-ledaren Nooshi Dadgostar som tycker att företaget har ”förbrukat sin rätt att få finnas”.

Flera nuvarande och tidigare anställda på Attendo stämmer in i kritiken. Vårdbiträdet Stine Christophersen, som nyligen var med i en dokumentär på SR där hennes egna inspelningar från möten med chefer var i fokus, beskriver nyheten om bonusarna som ”upprörande”.

”Ligger i deras kultur”

– Det ligger djupt rotat i företagskulturen med de här bonusarna. Det bara är så, att man prioriterar på det viset, säger hon.

Stine Christophersen tycker att det borde ha varit självklart att Attendo skulle ha lagt extra pengar på vården.

– De här pengarna skulle självklart ha gått till vården. Jag vet att jag inte delar den här bilden med vd:n. Han känner att de inte har satt några ekonomiska käppar i hjulen, vi kan inte mötas på den punkten.

Vårdbiträdet Stine Christophersen.

Hon påpekar också att personalen på Attendo inte har fått det corona-engångsbelopp på 5 500 kronor som anställda inom den kommunala vården har fått.

– Vi har inte fått en extra krona, inte ett smack. Då blir det provocerande när de tar ut pengar.

”Har inte fått löneförhöjning”

Undersköterskan Linda, som egentligen heter något annat, har jobbat på Attendo i tolv år:

– Jag blev väldigt upprörd när jag läste. Jag är undersköterska och har jobbat på Attendo i tolv år. Det som irriterar oss är att vi inte har fått någon löneförhöjning eller bonus på två år. När man läser hur snabba de är med bonusarna blir man förbannad.

Linda säger att hon har förståelse för att Attendo är ett privat bolag som måste gå med vinst, men tycker att det är fel tidpunkt att dela ut stora bonusar.

– Jag fattar inte att man tänker på sig själv först under ett pandemiår. Att inte tänka på oss som jobbar på golvet varje dag, det är ju vi som möter alla svårigheter och riskerar att bli smittade.

Attendo får kritik av personalen för agerandet.

Rädd att bli utfryst

När Linda får frågan om varför hon vill vara anonym säger hon att hon är rädd för repressalier.

– Man kanske inte får sparken men man kan bli utfryst, utskälld, ses som ”inte lojal”. Jag är helt enkelt rädd om mitt jobb.

Undersköterskan Ewa är för tillfället sjukskriven och har slutat på Attendo, men jobbade tidigare där i åtta år.

– De utnyttjar sin position som chefer. De tycker att det bara är de som driver verksamheten och får företaget att gå runt, men det är personalen som gör att allt funkar, säger hon.