Kollegornas desperata kamp i natt: ”Kom igen gubben, kämpa”

Publicerad 2021-07-01

Sent på onsdagskvällen sköts en polisman till döds i Biskopsgården i Göteborg.

På filmer syns hur flera poliser desperat försöker att rädda livet på sin kollega.

”Kom igen nu gubben”, skriker en polis som gör hjärt- och lungräddning.

Polisen i Göteborg är i sorg efter nattens dödskjutning av en kollega i ett bostadsområde i Biskopsgården på Hisingen.

Trots livräddande insatser gick polismannens liv inte att rädda.

En intensiv mördarjakt pågick under natten men på torsdagsmorgonen fanns ingen misstänkt för det brutala mordet.

Detta vet vi just nu om polisskjutningen i Göteborg

Offret: En 33-åring man, relativt ny i yrket. Var i Biskopsgården med en kollega för vanligt arbete, inte i någon särskild insats.

Motivet: Det är oklart om polisen var måltavla eller inte, inget är känt om ett eventuellt motiv. Men enligt polisen finns det fler än en målsägande i ärendet.

Gärningspersonen: En 17-åring är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Han greps i Biskopsgården och ”finns i konfliktmiljön” där, enligt polisen.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Teodor Smedius:

    – Jag kan också tillägga att det är omöjligt att känna glädje en dag som denna men det är en viss tillfredställelse i att vi lyckats komma så här långt. Att vi har en misstänkt för mordet på vår vän och kollega. Vi får aldrig honom tillbaka, men det minsta vi kan göra är att göra allt vi kan för att gå i mål i den här utredningen.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    – Det som är viktigt nu är också att medborgare och allmänheten där ute fortsätter ringa in och hjälpa oss. Vi har haft ett fokus på jakten men det stora arbetet kvarstår, att få en riktigt tydlig bild vad som hänt där. Vi är inte klara med arbetet.

    Kan ni berätta hur det känns efter det intensiva arbetet?

    – Det känns bra. Det är den målsättningen vi har haft ända sedan 22.30, att gripa gärningsman. Och det är det som utredningen får utvisa nu, om vi är helt rätt.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Hur många personer handlar det om? Hur många övriga målsäganden?

    Anna Bergkvist:

    – Vi har en numerär som är, idag, tror jag att det är tre stycken till som är uppsatta som målsägande. Men det är också på en plats där det fanns ett flertal personer. Så det är också det utredningsarbete som får pågå nu och där vi får via förhör ta fram: vilka har befunnit sig i närheten där skotten har avlossats? På det sättet kan man bli målsägande utan att man vet om det.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Har det gjorts något fynd? Vapen?

    – Det som ligger i vår utredning och eventuella fynd vill jag inte kommentera. Och det är för att vi vill ha informationen så nära oss som möjligt.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    – Jag kan inte berätta vad bevisningen består av. Vi är i ett inledande skede i den här utredningen. Vi vill inte att den ska påverkas av utomstående omständigheter.

Kollegor kämpade i natt för att rädda den skjutne polismannen.

”Kämpa gubben”

På filmer från platsen syns hur flera kollegor rusar fram till polismannen och upprepade gånger försöker få liv i honom.

”Kom igen, kämpa kämpa. Kom igen nu gubben” skriker en polis samtidigt som denne utför hjärt- och lungräddning.

På en annan video hörs hur en polis skriker att en kollega är skjuten och kallar på förstärkning. Desperat ropar sedan två kollegor polismannens namn och försöker väcka honom.

”Hör du mig? Vakna!”

Väcktes av rösterna

Aftonbladet har under de tidiga morgontimmarna varit i kontakt med flera grannar i området som blev vittnen till händelsen.

En kvinna som bor precis vid platsen berättar att hon väcktes av att hon hörde röster skrika utanför fönstret.

– Jag hörde hur en av poliserna ropade att en kollega var skjuten, samtidigt som flera personer gjorde hjärt- och lungräddning när han låg på marken.

Kvinnan berättar hur hon upplevde situationen som ”jätteobehaglig”.

– Jag blev jätterädd och jag kunde inte somna om efteråt. Att detta hände mitt framför ögonen på oss, i vårt område. Det känns bara jättesorgligt, säger kvinnan som bott i området sedan 1990-talet.

Poliser håller om varandra efter dödsskjutningen.

”Helvete”

En annan granne berättar för Aftonbladet hur hon satt och tittade på tv när två smällar hördes.

– Det var låga smällar. Det lät som något barn var ute och lekte, berättar kvinnan som tittade ut genom fönstret för att se vad som hade hänt.

Då kvinnan förstod att något allvarligt inträffat gick hon ut på gatan.

– Då så såg jag att de höll på med hjärt- och lungräddning på polismannen. Då tänkte jag bara, helvete. Det är så jävla onödigt att skjuta en polis.