Kristdemokraterna

V kan hänga på även om SD väcker misstroende

Av: 

TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under en partiledardebatt tidigare i år. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under en partiledardebatt tidigare i år. Arkivbild.

NYHETER

Vänsterpartiet kan vara redo att rösta för att fälla regeringen även om det är Sverigedemokraterna som väcker misstroende i riksdagen, uppger Ekot i Sveriges Radio. Men M och KD måste vara med.

V:s slutliga linje avgörs av vad regeringen gör med det förslag om fri hyressättning i nyproduktion och som V kräver ska slopas, samt av vad Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) gör.

Uppgifterna bekräftas för TT av källor i V. Partiet gör nu klart att det inte bryr sig om vilket parti som yrkar på misstroende. V kan inte göra det själv, de 27 ledamöterna räcker inte när det är 35 namnunderskrifter som krävs för att väcka misstroende. SD har över 60 ledamöter och kan göra det på egen hand.

Hänger på M och KD

Men, uppger en V-källa, det som är helt avgörande är om Moderaterna och KD är med på ett misstroende. Om inte blir det meningslöst eftersom det krävs minst 175 ledamöter för att fälla regeringen. M och KD har hittills sagt att V bara skramlar och bluffar och att hotet är tomt.

V:s avsikt är att få bort hyresförslaget, som M och KD inte har något emot, och sedan fortsätta att stödja Löfven som statsminister.

På torsdagsförmiddagen klockan 10 går den frist ut som Vänsterpartiet har satt upp för regeringen och statsminister Stefan Löfven. V har krävt att Löfven antingen lägger hyresförslaget åt sidan eller inleder förhandlingar där Hyresgästföreningen ska vara en part.

Inte längre underlag

Om inte något av kraven uppfylls är Vänsterpartiet inte längre en del av Löfvens regerings underlag, enligt vad Vänsterledaren Nooshi Dadgostar sade häromdagen när fristen på svar inom 48 timmar sattes.

Enligt uppgift till TT planerar V en pressträff till klockan 11 på torsdagen.

KD hälsar att inga kommentarer är att vänta från partiet under onsdagskvällen.

TT har också sökt kommentarer från M och SD, men utan framgång.

Regeringen har hittills bara skickat fram justitieministern Morgan Johansson (S) att svara på V:s krav. Statsministern har inte uttalat sig.

Oseriöst enligt S

Morgan Johansson avfärdade på tisdagen V:s hot som oseriöst.

– Misstroende är politikens kraftigaste verktyg och måste hanteras med omdöme. Att hota med misstroendeförklaring på grund av ett förslag som inte finns är halsstarrigt, sade Johansson.

Han talade också om dålig tajming – att riskera en regeringskris mitt i en pandemi.

– Jag tror inte att medborgarna vill ha en politisk kris ovanpå allt annat nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna