Erdogan: Gränsen mot Europa har öppnats för flyktingar

Publicerad 2020-02-29

Turkiet har öppnat sin gräns mot Grekland och meddelar att de inte tänker stoppa flyktingar i Turkiet att ta sig vidare till Europa.

Det bekräftade landets president Recep Tayyip Erdogan enligt Al Jazeera.

– I slutet av dagen kommer 25 000 flyktingar ha passerat gränsen, säger Erdogan i ett tv-sänt tal.

Erdogan är tydlig. Han meddelar under lördagen att Turkiet inte längre hindrar flyktingar som vill ta sig till Europa via havs- eller landvägen.

– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, säger Erdogan.

Han riktar skarp kritik mot både Europa, USA och Ryssland. 

– Vi får ingen hjälp, säger Erdogan i ett tv-sänt tal där han förklarar att han tänker ”spela med alla kort i leken”.

– Vi tänker fortsätta kriga. Ekonomiskt och militärt.

Tusentals flyktingar

Enligt Erdogan har redan 18 000 flyktingar passerat gränsen mot Europa.

– I slutet av dagen kommer 25 000 flyktingar ha passerat gränsen. Vi gör så här eftersom Europa inte har fullföljt sina löften, säger Erdogan och möts av applåder. 

Tårgas och oroligt vid gränsen

Samtidigt håller Grekland sin gräns stängd och har förstärkt gränskontrollen. Nu har mängder av flyktingar fastnat i ett “ingenmansland” mellan länderna. Läget blir allt mer spänt. Flyktingar har kastat stenar mot den grekiska polisen, som svarat med att använda tårgas för att förhindra att flyktingar tar sig in i landet.

Bakgrunden till Erdogans beslut sägs vara de tidigare striderna i den syriska staden Idlib, där 33 turkiska soldater dödades i ett luftangrepp. Det är den enskilt största förlusten för Turkiet under det mångåriga kriget i Syrien. Händelsen beskrivs som en mycket allvarlig upptrappning av konflikten.

Enligt experter ska det här ses som ett maktspel från Erdogans sida. Dels för att få stöd från Nato i stridigheterna, dels för att Europa ska hjälpa Turkiet med det stora antalet flyktingströmmar som befinner sig i landet.