”Djupt otillfredsställande”, säger Svenonius om vårdkrisen

Publicerad 2020-02-24

Under söndagen rådde krisläge på Södersjukhuset i Stockholm.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) beklagar situationen:

– Det är djupt otillfredsställande när patienter, särskilt sköra äldre, får vänta allt för länge.

Södersjukhuset i Stockholm gick upp i stabsläge under söndagen på grund av att det rådde kaos.

– Det svämmar över av patienter, sade sjuksköterskan Margarita Villalobos till Aftonbladet under söndagen.

Under måndagsmorgonen kunde sjukhuset återgå till normalläge. Aftonbladet fick ingen intervju med finansregionrådet Irene Svenonius (M) under måndagen, men hon skickade ett sms till Aftonbladet via sin pressekreterare:

– Jag tar söndagens stabsläge på Södersjukhuset på största allvar. Helgen var varken hållbar för patienter eller medarbetare på Södersjukhuset. Det sker nu en grundlig analys av varför situationen under helgen uppstod och vilka åtgärder som behöver vidtas, i synnerhet som det fanns lediga platser att tillgå inom geriatrik, bland annat i Huddinge.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M)

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) ringde upp Aftonbladet tidigt på måndagen:

– Läget är extremt allvarligt. Vi har en vårdkris i Region Stockholm där patientsäkerheten inte kan garanteras. Tjänstemän och vårdpersonal på sjukhusen i regionen har i över ett halvår varnat för att läget är allvarligt. Vårdplatserna räcker inte till och bemanningen är inte tillräcklig.

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

”Borgarna väljer att stoppa huvudet i sanden”

Enligt Hadzialic beror problemen på att den borgerliga regionledningen valt att lägga pengarna på vårdval och privatisering av bland annat specialistsjukvården. Oppositionsregionrådet är också kritisk till att regionstyret varslat 800 läkare, undersköterskor och administrativ personal på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset om uppsägning.

Aida Hadzialic menar att om privatiseringarna i den borgerliga budgeten stoppas kan en halv miljard flyttas över till fler vårdplatser och mer personal.

– Vi har lagt konkreta förslag på hur vi kan komma till rätta med situationen här och nu. Men den borgerliga ledningen väljer att stoppa huvudet i sanden, säger Hadzialic.

Andreas Fischer, kirurg på Södersjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, säger:

– Kaoset i helgen var väntat. Södersjukhuset har minst antal vårdplatser i Europa. Genomsnittet är mellan 2 och 2,4 platser per tusen invånare i Sverige, 1,8 platser i Stockholm och 0,75 på Södersjukhuset. Södersjukhuset är hårdast belastat på grund av att upptagningsområdet växt mest, det har byggts mest i de södra förorterna.

Det är kaos på Södersjukhuset.

ANNONS