Här är röster om nya köttguiden

Importören: Vi jobbar redan som WWF vill

Publicerad:
Uppdaterad:
– Jag tycker att det måste bli mycket enklare för konsumenterna att göra rätt val, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
– Jag tycker att det måste bli mycket enklare för konsumenterna att göra rätt val, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

NYHETER

I dag, tisdag, presenterade Världsnaturfonden ”Köttguiden 2019”.
Charkuterier och pizzaost, feta och halloumi har blivit rödlistade.
Här är några av reaktionerna på det nya initiativet.

Importören: Vi jobbar på plats för att påverka producenterna

Helen Rehnberg, inköpsansvarig på Zeta som ett av företagen som importerar halloumi från Cypern och chark från Italien och Spanien. Hon välkomnar alla initiativ som kan hjälpa konsumenterna att göra klokare val.

– Men man ska ju betrakta köttguiden som riktlinjer. Den betyder ju inte att man ska sluta köpa varorna, men att man ska vara uppmärksam på vad det är man köper, säger hon.

Helen Rehnberg anser att köttguiden är för generell och ger en förenklad bild av komplexa hållbarhetsfrågor. Enligt henne arbetar hennes företag redan på det sätt som Världsnaturfonden förespråkar.

– Klimatproblemen och hållbarhetsmålen är ju globala frågor som rör oss alla. Så som vi jobbar har vi valt att påverka våra producenter i Italien och i Spanien. Vi är ett litet familjeföretag som har jobbat länge med våra producenter och vi ställer höga krav.

Som exempel berättar hon att företaget redan arbetat med antibiotikafrågan under fyra år.

– I Italien jobbar vi till exempel med ett kooperativ med gårdar. Användningen hos dem av antibiotika ligger 76 procent under snittet i hela Italien. Vi tycker att det bästa är att påverka på plats och det arbetet fortsätter.

Greenpeace: Inte ultimat, men ett verktyg som drar åt rätt håll

Sandra Lamborn, kampanjledare för mat och jordbruk på Greenpeace, tycker inte att köttguiden är ultimat, även om hon tycker att det är ett verktyg som åtminstone drar åt rätt håll.

  • Hur kan man äta för att äta klimatsmart?

– Vill man äta mer klimatsmart utan att orka sätta sig in allt för mycket i frågan är en enkel tumregel att välja bort kött-och mejeriprodukter, säger Sandra Lamborn.

  • Många tycker att man skuldbelägger konsumenter genom att säga att de inte ska äta kött. Håller ni med om det?

– Ska vi ha en chans att nå klimatmålet som satts nationellt och i Parisavtalet måste vi få ner köttkonsumtionen. Därför är det väldigt positivt att allt fler väljer bort klimatdålig mat till förmån för växtbaserat. Men vi tror inte att ansvaret för den enorma förändring som krävs kan läggas på i individnivå. Människors engagemang och val kan fungera som tryck på politiker för att skapa förändring. Sen är det upp till våra folkvalda att göra det lätt att välja rätt när vi handlar till middagen, säger Sandra Lamborn. 

  • Vad tycker Greenepeace om köttguiden? Är det ett bra/dåligt redskap? Och ska man äta kött över huvud taget?

– Bästa valet är att helt välja bort animaliska produkter från tallriken. Men eftersom det är ett stort steg för många är köttguiden är ett väldigt bra och lättillgänglig redskap som hjälper människor att välja det bästa av det sämsta, säger Sandra Lamborn.

Livsmedelsverket: Titta på helheten – allt du stoppar i dig

  • Livsmedelsverkets rekommendation är att inte stirra sig blind på enskilda råvaror:

– Det viktigaste är att titta på totalen, inte bara vad du stoppar i dig nu, utan över tid också, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på livsmedelsverket.

Hennes tips är: mer grönt, mindre kött, välj miljösmart, ät lagom, släng inte maten.

Så tycker Aftonbladet läsarna

  • Till sist, Aftonbladet ställde frågan till läsarna: Kommer du undvika halloumi och fetaost efter larmet?

  • 39 procent svarade: Ja, absolut.

  • 61 procent svarade: Nej, aldrig i livet!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN