Publicerad:

Moderaterna vill se satsning på skyskrapor

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Torbjörn Tegnhammar (M) har tillsammans med partikollegor drivit frågan om ett skyskrapeprogram i Malmö.
Foto: Robert Rosén
Torbjörn Tegnhammar (M) har tillsammans med partikollegor drivit frågan om ett skyskrapeprogram i Malmö.

Malmö bör enligt Moderaterna ta fram ett speciellt skyskrapeprogram.

På så vis kan man peka ut var höga hus i staden bör byggas.

– Vi kommer driva frågan under mandatperioden och i nästa valrörelse, säger oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M).

Ett led i att få bukt med boendesituationen i Malmö är enligt Moderaterna att kommunen antar ett skyskrapeprogram. På så vis skulle man enligt partiet få en tydlig plan för var höga hus bör byggas. För två år sedan lämnade de också in en motion om att kommunfullmäktige bör ge tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram programmet.

När kommunstyrelsen träffades på onsdagen valde man dock, med hänvisning till vad de berörda nämnderna sagt i frågan, att inte gå vidare med något program. De menar nämligen att skyskrapor inte är svaret för att få plats med fler bostäder på en liten yta.

– Generellt sett menar vi att det byggs alldeles för lågt i Malmö. Malmö är en växande storstad men som ligger på en geografiskt väldigt liten yta. Malmö är väl en av de mindre kommunerna, till ytan, i Sverige så det finns inte jättemycket plats att bygga på. Vi vill nyttja marken i stan bättre genom att se en högre bebyggelse, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Slarvar oerhört mycket”

Moderaterna menar både att det finns ett behov av skyskrapor i staden men är även kritiska till att byggandet i staden är för snarlikt. Genom att bygga högre hus i delar av staden menar de att till exempelvis Limhamn, Bunkeflostrand och Tygelsjö kan ha en fortsatt låg bebyggelse med mestadels villor och radhus.

De stadsdelar som i motionen pekades ut som områden där man skulle kunna bygga skyskrapor är Stadionområdet samt Hästhagens IP och den tomt där Simhallsbadet i dag ligger.

– Vi tycker att sossarna slarvar oerhört mycket med stadsutvecklingen i Malmö. Till exempelvis när man nu byggt en ny sporthall till Borgarskolan så har man tagit upp en väldigt, väldigt värdefull markplätt. Vi menar att man istället ska bygga ett högt hus där man kan ha en idrottshall i botten men att man har bostäder ovanpå, säger Tegnhammar.

Vill se hus på 25 våningar

När man bygger hus som är högre än 16 våningar råder andra lagkrav än för mindre hus, vad gäller exempelvis säkerhetskrav. För att skyskrapor ska bli lönsamma menar Tegnhammar att man därför måste bygga en bra bit högre än så.

– Det kanske kan vara 25-våningshus som är kombinerade med bostäder, arbetsplatser och välfärd i en och samma byggnad. Kanske kan det vara högre än så, men omkring 25 våningar är rimligt då det ska vara ekonomiskt och finnas ett intresse från fastighetsbranschen.

Förutom Stadionområdet, Hästhagens IP och Simhallsbadet driver Moderaterna fortsatt hårt på för att det även ska bli höga hus när byggnationen av Nyhamnen drar igång.

– Vi för samtal med olika partier för att hitta en kompromiss, där vi ökar på antalet bostäder genom att bygga lite högre hus. Det är lite tidigt att se vad det leder till men det pågår i alla fall diskussioner.

”En prioriterad fråga”

Även om kommunstyrelsen valt att inte anta det föreslagna skyskrapeprogrammet kommer Moderaterna att fortsätta driva frågan.

– Det är ganska uppenbart att Socialdemokraterna och Liberalerna som styr staden inte vill utveckla eller förbättra stadsutvecklingspolitiken. De vill bygga likadant i stadens alla delar och Malmö kommer bli en väldigt, väldigt tråkig stad i förlängningen.

– För oss är det en prioriterad fråga som vi kommer driva under mandatperioden och i nästa valrörelse.

Moderaterna och Centerpartiet reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: