Publicerad:

C: Anpassa skolan efter nivå istället för ålder

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Charlotte Bossen (C) menar att skolelever ska få välja mat själva - och få undervisningen anpassad efter sin kunskap.
Foto: Pressbild
Charlotte Bossen (C) menar att skolelever ska få välja mat själva - och få undervisningen anpassad efter sin kunskap.

Skolan är alltför insnöad på elevernas ålder, enligt Centerpartiet.

Därför vill man att klasserna ska anpassas efter elevers nivå istället för ålder.

– Vi behöver pröva nya saker i Malmös skolor, säger Charlotte Bossen (C), gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

Efter 24 år utanför kommunfullmäktige blev Centerpartiet åter inröstade i Malmö stads fullmäktige vid det senaste valet. Då hade man även ett budgetsamarbete med Moderaterna. Vid årets budgetförhandlingar väljer Centerpartiet dock att gå fram med en egen skuggbudget.

– Vi tycker att det är viktigt att vi som sitter i oppositionen visar det genom att gå fram som två egna partier. Vi vill visa vad Centerpartiet verkligen står för så att de som röstar på oss i nästa val vet vad vi verkar för, säger Charlotte Bossen (C), gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

I det budgetförslag som Centerpartiet nu presenterat vill de se stora förändringar inom skolorna i Malmö. De föreslår då att man bör utreda möjligheten till nivåbaserade klasser i Malmös skolor, där fokus förflyttas från elevens ålder till hur väl de når upp till kunskapskraven.

– Då skulle man kunna spetsa till undervisningen för de elever som behöver en extra utmaning men även kunna hjälpa elever som man ser behöver extra hjälp. Vi behöver pröva nya saker i Malmös skolor när så många elever saknar grundläggande gymnasiebehörighet, säger Charlotte Bossen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Vill att elever ska få beställa mat

Tänker ni er att man gör om hela klasser då eller förflyttas elever i enskilda ämnen?

– Det kan handla om både klasser och specifika ämnen, absolut.

Är tanken då att elever förflyttas upp eller ner en klass eller kan man flyttas upp flera klasser om man till exempelvis är väldigt duktig i matte?

– Det hade varit fantastiskt om man kunde det.

Partiet vill även införa måltidsoptimering, där elever själva får beställa mat redan innan lunch. På så sätt menar Centerpartiet att man kan anpassa mängden skolmat som tillagas och kan få ner det stora matsvinnet i skolmatsalarna.

– Det handlar om att ge eleverna en ökad valfrihet och få välja lite mer. Det möjliggör även för mindre, lokala producenter att dels matsvinnet men också att man kan välja lokala producenter i våra skolrestauranger.

Är mot fler övervakningskameror

Exakt hur matoptimering i skolorna skulle fungera, har partiet däremot inget klart svar på. De vill att det ska gälla alla skolelever men hur det skulle funka rent praktiskt får en utredning visa.

– Där tänkte vi att tjänstemännen får lov att berätta det. Jag är inte så mycket för pekpinnar utan vi skickar ut det till tjänstemännen. Vi tycker det verkar som en bra grej och sen får de berätta hur det funkar.

Trygghetsfrågorna står högt upp på agendan i Malmöpolitiken, men till skillnad från flera andra partier vill Centerpartiet använda övervakningskameror på ett restriktivt sätt, och pekar istället på ett mer omfattande trygghetsarbete istället för enskilda åtgärder.

– Vi tycker så här: De ska bara användas när polisen behöver dem och tycker att det behövs. Det görs det i dag men meningen med att vi har med det i budgeten är att vi vill markera att vi inte vill kränka individers frihet.

Motionerar för ”Nattknappen”

En åtgärd de istället pekar på för en ökad trygghet är att man har fler närhetspoliser. Beroende på vad en utredning i ärendet säger öppnar man även upp för att det skulle kunna innebära en helt ny yrkesroll, likt de kommunpoliser som Torbjörn Tegnhammar (M) klargjorde att han vill se.

– Rent hypotetiskt tänker jag som så att poliserna vi pratar om här mycket väl kan vara en ny typ av yrkeskategori. Men det kan även vara gamla erfarna poliser som får nya arbetsuppgifter. Jag är rätt öppen för vad en sån utredning visar.

Ett förslag som det redan nu står klart att Centerpartiet kommer lägga fram en motion om är ”Nattknappen”. Fenomenet finns i Stockholm då man kan ringa ett nummer och ha någon att prata med när man vandrar hem ensam på fredags- och lördagsnätter. Polisen har där haft ansvaret och om ett brott inträffar har de kunnat larma var personen befinner sig.

– Det hade ökat individers självständighet om man haft ett nummer att ringa till. Det är tråkigt att ett sånt här nummer ska behöva finnas men jag tänker att det är bra att det ökar människors trygghet.

Malmö stad kommer ta beslut om 2020 års budget senare i november.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: