Buss välte på E18 – åtta till sjukhus

Ytterligare elva till vårdcentral

Publicerad 2019-04-20

En norsk turistbuss körde av E18 utanför Örebro och välte.

Åtta personer fördes till sjukhus, två är allvarligt skadade.

– Vi har utomstående vittnen, åtminstone två som har bevittnat det här. Vi håller på och kartlägger händelseförloppet, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson.

Olyckan inträffade vid 09.25 på lördagen på E18, strax söder om Örebro i riktning mot Västerås och Stockholm.

– Det är en turistbuss som har vält. Det ska vara en norsk turistbuss, på väg från Oslo till Stockholm, säger Jens auf der Heide vid polisens ledningscentral.

Ett stort pådrag kallades till platsen med ambulanser, polispatruller och ett räddningsmanskap på cirka 20 man. Föraren är en norsk medborgare i 70-årsåldern, men polisen har ännu inte full överblick på vad det var för buss och vilka som befann sig på den.

– Det har behövts tolk i vissa fall, vilket tyder på att det kan vara andra nationaliteter också, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson.

Stort pådrag

Det var 19 personer ombord på bussen.

Åtta personer har förts till sjukhus. Universitetssjukhuset i Örebro skriver på sin hemsida att fem personer tagits emot på sjukhuset, varav två är allvarligt men inte livshotande skadade. Tre personer mår ”efter omständigheterna gott”.

– Det kan vara så att tre personer blivit förda till sjukhuset i Karlskoga, säger Mats Öhman vid polisen.

Övriga elva personer ombord fördes till vårdcentral i Örebro.

– Det är i första hand chockskadade och folk som mår dåligt, säger Jens auf der Heide vid polisen.

Statens haverikommission underrättat

Vägen var helt avstängd i östlig riktning men vid 11-tiden hade vägen öppnats upp och räddningstjänsten lämnat platsen.

Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik.

– Våra trafikinspektörer är på plats och genomför en första teknisk undersökning av platsen och bussen. Sedan är bussen tagen i beslag och kommer föras till vårat undersökningsgarage. Statens haverikommission är underrättat men har inte tagit över, de följer den tekniska undersökningen, säger Mats Öhman vid polisen.

Olyckan ska ha inträffat strax före en avfart.

– Vi har utomstående vittnen, åtminstone två som har bevittnat det här. Vi håller på och kartlägger händelseförloppet, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson.