Mongoler åt rått murmeldjur – dog av böldpest

TT-AFP

Uppdaterad 2020-02-19 | Publicerad 2019-05-06

Mongoliet varnar invånarna för att äta rått murmeldjur. Arkivbild.

Mongoliet varnar invånarna för att äta rått murmeldjur eftersom det kan sprida pestsmitta.

Nu har den påstådda hälsokuren återigen skördat två människors liv.

Ett mongoliskt par är de senaste offren för pestsmitta, som riskerar att spridas till människor som äter råa inälvor från murmeldjur. Paret avled i böldpest den 1 maj i provinsen Bayan-Ulgii i västra Mongoliet, enligt lokala myndigheter.

Efter dödsfallen stängdes området för in- och utresa under sex dagar för att förhindra smittspridning. Karantänen påverkade bland annat en grupp utländska turister som inte kunde lämna provinsen. Det finns dock inga rapporter om ytterligare smittade.

Myndigheterna varnar för att äta rått kött från murmeldjur eftersom det kan bära på pestbakterien Yersinia pestis. Men trots den bestämda avrådan tar vissa mongoler ändå risken eftersom det finns en uppfattning om att det är hälsosamt att äta inälvor från murmeldjur. Varje år dör minst en person av pest i Mongoliet, oftast på grund av just konsumtion av murmeldjurskött.

Många miljoner människor dog i ett omfattande pestutbrott i Europa och Asien under 1300-talet, enligt vissa uppskattningar dog så många som 25 miljoner. Utbrottet är allmänt känt som digerdöden.

Det är dock ovanligt att människor nuförtiden dör i pest.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel typ av smitta.