Chans till kantarellmacka till midsommar

Lucas Brischetto/TT

Uppdaterad 2020-07-09 | Publicerad 2020-06-08

Svampjakt i svensk skog. Arkivbild.

Regnet som svepte över delar av Sverige i helgen är goda nyheter för svampplockare. Enligt Michael Krikorev, mykolog och svampkonsulent vid Sveriges lantbruksuniversitet, kan regnet göra att delar av landet får kantareller till midsommar.

Än är det för tidigt att spå hur tillgången på svamp kommer att se ut när säsongen börjar på allvar i augusti och september. Men de senaste dagarnas regn över Sverige kan ge kantarellerna den skjuts de behöver för att växa till sig de närmsta veckorna.

– Tre veckor efter ett rejält regn kan man se fram emot kantareller, och de första brukar komma till midsommar, säger Michael Krikorev.

Men en rejäl torka de närmaste veckorna kan fortfarande sätta stopp för kantarellernas tillväxt, och även med fortsatt regn blir det inte fråga om några överfulla svampkorgar till midsommar. För det får man vänta till sensommaren och hösten.

– Det kanske räcker till någon kantarellmacka, säger Michael Krikorev.

Om det blir några svampar beror mest på om det regnar. Därför är Michael Krikorevs bästa tips att använda sig av SMHI:s nederbördskartor, för att se var det regnade för två-tre veckor sedan. Där är det lättast att hitta svamp.

– Det är väldigt lokalt. Bara några kilometers avstånd kan vara skillnaden på mycket svamp och inget svamp alls, säger Michael Krikorev.

Följ ämnen i artikeln