Anlitade medium för att jaga spöken i stadshuset

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2019-05-29

Näringslivsbolaget hyrde in ett medium – för att undersöka om det spökar i stadshuset i Sundsvall.

– Det måste ju vara så att ledningen på bolaget tror på spöken och tomtar och troll och sånt, säger professorn Olle Lundin till sajten DCase.

Under hösten 2017 betalde Näringslivsbolaget i Sundsvall ett medium, avslöjar sajten DCase.se, som drivs av journaliststudenter vid Mittuniversitetet.

Syftet: att kontrollera om det fanns spöken i stadshuset.

Bolagets styrelseordförande Anders Hedenius (S) kallar köpet på 2 500 kronor, plus moms, för oförståeligt.

– Ingen, och jag kan garantera ingen, i styrelsen har överhuvudtaget haft någon kännedom om det här. Jag blir otroligt förvånad faktiskt, säger han till DCase.se.

”Otroligt anmärkningsvärt”

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till nyhetssajten att han ”aldrig hört talas om något liknande”.

– Det är otroligt anmärkningsvärt på alla sätt och vis. Det måste ju vara så att ledningen på bolaget tror på spöken och tomtar och troll och sånt, annars blir det jättemärkligt. Det är svårt att säga att det har någonting med näringslivsverksamheten att göra.

Om spökjakten kom till någon användning, eller vad resultatet blev, är okänt.

– Hade jag svaren skulle jag jättegärna dela med mig av dem. Nu sitter jag här och skrattar och tänker “herregud, hur tänkte man”, säger Anders Hedenius.