Brexitförlust för Johnson i parlamentet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Premiärminister Boris Johnson träffar vårdanställda i London – samma dag som regeringen förlorade sin majoritetsposition i parlamentets underhus.
Foto: Daniel Leal-Olivas/AP/TT
Premiärminister Boris Johnson träffar vårdanställda i London – samma dag som regeringen förlorade sin majoritetsposition i parlamentets underhus.

Premiärminister Boris Johnson har fått sin första svidande förlust och flaggar för nyval efter att ha röstats ned i underhuset.

Nya dramer väntar på onsdagen då parlamentet ska försöka omöjliggöra en brexit utan avtal med EU.

Till och med Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames gjorde uppror mot Konservativa partiet på tisdagskvällen och röstade med oppositionen för att ta kontroll över parlamentets agenda.

Därigenom banas väg för att på onsdagen skjuta ned premiärministern Johnsons planer på att kunna hota med en avtalslös brexit i de fortsatta diskussionerna med EU.

– Jag tvivlar inte på att Boris vill nå ett avtal, men jag tror inte han har kapaciteten att göra det. Hans krav är orealistiska och jag kan inte acceptera ett utträde utan avtal, sade Soames – vars mamma Mary var krigshjälten och partiikonen Churchills yngsta barn.

Omröstningen slutade 328 mot 301 – en solklar seger för oppositionen inom Labour, Liberaldemokraterna och Skotska Nationalistpartiet, tillsammans med en stor mängd konservativa rebeller.

Förlorad majoritet

Johnson varslar nu om att landet kan tvingas till nyval.

– Det här betyder att parlamentet håller på att förstöra alla chanser för att nå ett avtal, sade han i en omedelbar kommentar i underhuset.

– Jag vill inte ha ett nyval, men om parlamentsledamöterna röstar i morgon för att stoppa förhandlingarna och beordra ännu en meningslös förlängning av brexit, kanske i flera år, så är det enda sättet att lösa det här på. Jag kan bekräfta att vi i natt för fram en motion (om nyval), sade Johnson.

Då hade han redan gått på en tung mina under eftermiddagen, när partikamraten Philip Lee plötsligt bytte sida och satte sig med Liberaldemokraterna i plenisalen.

Därmed har inte Johnson längre någon given majoritet i underhuset, även om han skulle ha stöd av samtliga partikamrater samt ledamöterna i nordirländska stödpartiet DUP.

Rent praktiskt gör visserligen majoritetsförlusten ingen större skillnad i dagsläget, med tanke på den splittring som även råder bland oppositionen.

Ilsken Hammond

Oppositionen har nu tagit kontroll över onsdagens dagordning i parlamentet.

Tanken då är att snabbt driva igenom lagstiftning som tvingar regeringen att be övriga EU om förlängd förhandlingstid fram till slutet av januari 2020 – om inte parlamentet senast den 19 oktober antingen godkänt ett utträdesavtal eller beslutat sig för att stödja ett avtalslöst lämnande av EU.

Oppositionen fick stöd från 21 konservativa ledamöter som också är emot ett "no deal"-läge, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond.

Hammond är rejält på krigsstigen mot sina egna partikamrater.

– Det här är mitt parti. Jag har varit medlem i 45 år. Jag kommer att försvara det mot inkommande som försöker ändra det från högt i tak till en smal fraktion. Vi måste ställa nationens intressen före hotelser mot oss personligen eller mot våra karriärer, fräser ex-ministern i en radiointervju i BBC.

Rebeller utesluts

Den interna oenigheten har fått somliga att befara att Konservativa partiet ska spricka. Partiledningen har enligt brittiska medier redan börjat utesluta rebellerna.

Till BBC säger ändå näringsminister Andrea Leadsom att ledamöterna fortfarande kan få vara kvar – om man röstar rätt under onsdagen.

Även talman John Bercow – formellt oberoende, men en gång i tiden invald som konservativ – uppges ligga pyrt till. Tunga partiföreträdare anser att talmannen hjälper brexitmotståndarna genom att tillåta debatten och varslar nu om att ställa upp en motkandidat mot honom i nästa val, trots att det normalt inte görs.

Många planer

Onsdagen lär bli het. Johnson behöver stöd av två tredjedelars majoritet för att driva igenom ett nyval, i så fall till den 15 oktober.

Det har visserligen Labourledaren Jeremy Corbyn inget emot – men han vill i så fall få in garantier för ett uppskjutet utträde och att inte valdatumet plötsligt flyttas.

Därför kan Johnson bli tvungen att vänta tills kravet på att stoppa ett avtalslöst utträde gått igenom alla instanser. I slutänden spekuleras i om premiärministern till och med skulle kunna acceptera parlamentets krav på att be övriga EU om en förlängning – men sedan själv stoppa förlängningen genom att lägga in sitt veto vid nästa EU-toppmöte den 17–18 oktober.

Samtidigt cirkulerar även allehanda andra planer som kan få brexitcirkusen att snurra ännu mer. 17 mer brexitinriktade Labour-ledamöter har meddelat att de på onsdagen kommer att föreslå att Theresa Mays gamla utträdesavtal dammas av igen, åtminstone i den form som det hade efter samtal mellan partierna i maj i år.

I överhuset förbereder sig under tiden Johnson-anhängare att driva fram närmare 200 omröstningar under veckan, för att förhala proceduren kring oppositionens försök att stoppa ett avtalslöst utträde.

Fakta: Partierna i underhuset


Så här ser styrkeförhållandena ut i det brittiska underhuset just nu:

PartiMandat
Konservativa partiet309
Labour245
Skotska nationalistpartiet35
Liberaldemokraterna15
DUP10
Sinn Féin7
TIG5
Plaid Cymru4
Gröna partiet1
Oberoende15
Talmannen och vice talmännen4


Fotnot: Republikanska Sinn Féin bojkottar arbetet i parlamentet. De fyra talmännen deltar av tradition inte i omröstningarna.


Källa: Underhuset.

Publicerad:

LÄS VIDARE