På akuten i Danderyd går larmet 30 gånger om dagen

Uppdaterad 2020-05-08 | Publicerad 2020-05-07

Larmet. Ett dovt, pipande ljud. En läkare börjar direkt ta på sig den livsviktiga skyddsutrustningen: handskar, visir, munskydd. 

– Var det rum fyra? 

Den nya verkligheten får larmet att gå 30 gånger om dagen. 

På Danderyds akutmottagning står personalen mitt i pandemins epicentrum. 

Som första tidning får Aftonbladet besöka akutmottagningen på Danderyds sjukhus efter pandemins utbrott.

Synen som möter en är ovanlig.

En stor ställning i korridoren är täckt av skyddsmasker, alla med personliga namn på filtret. Inne i ambulanshallen står Jonas Östberg i vita skyddskläder, lila handskar och skyddsmask. Han sanerar en ambulans som precis lämnat av en patient. 

Allt ska rengöras från eventuell smitta.

Larmet går. Det är ett dovt, pipande ljud. En läkare börjar direkt ta på sig den livsviktiga skyddsutrustningen. Handskar, visir, munskydd. Allt går snabbt trots att det är mycket att ta på sig. Hon vänder sig om i farten och ropar:

– Var det rum fyra?

Snabbt skyndar hon i väg och möts upp av kollegorna – alla klädda i samma skyddsutrustning.

En syn som är fortsatt svår att vänja sig vid.

– Många patienter vill inte komma in hit till sjukhuset för att få vård, man är rädd för att bli smittad av covid-19. Men det behöver man inte vara orolig för. Vi separerar inflödet genom två stycken olika mottagningar, en vanlig akutmottagning och en där man har symtom för covid-19. Är man dessutom riskpatient, så får man alltid ett eget rum, man behöver inte ligga ute bland övriga patienter, säger sjuksköterskan Stefan Kejonen.

– Det har vi kunnat hålla hela vägen även när det har varit pressade lägen.

Är man i behov av akutsjukvård så ska man inte tveka att söka vård.

Hur är det att jobba i de här förutsättningarna?

– Ja alltså, med tanke på de resurser som sjukhuset har gett oss så har det gått väldigt bra ändå. Man har ju tänkt lite grann på hur det hade gått om vi hade haft våra vanliga resurser, då vågar jag inte säga om vi hade kunnat hålla det patientsäkert. Men som det är nu så har det känts stabilt hela vägen, säger Stefan Kejonen.

– Den största skillnaden är skyddsutrustningen. Så här brukar vi inte klä oss på vanliga larm. Sen är det så att de flesta yngre som får covid-19 får lindriga symtom, men det finns även yngre som kan bli väldigt sjuka och som kommer in akut till oss. Det behöver man oftast bearbeta eller prata med någon om efteråt.

Hur orkar man jobba vidare? 

– Jobbar man på akuten, då vill man ta hand om akut sjuka patienter. Även fast det är tufft emellanåt så hittar man energi när man får göra det man brinner för.

En strid ström av patienter rullas in i de olika akutrummen, ambulanshallen är ständigt full. Med runt 30 larm per dag är det en tuff vardag som alltid väntar Stefan och hans kollegor på akutmottagningen.

Ändå är humöret och stämningen bland personalen stark och stadig.

Vad är er uppmaningen till svenska folket? 

– Det är att fortsätta hålla ut, att man håller i det här. För det har vi sett här under påsken och när det har varit bra väder, då såg vi att det kom fler patienter hit till akuten. Det blev som att man bröt det här mönstret med social distansering och träffades lite mer. Så fortsätt hålla det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger Stefan.

– Och håll ut.

Jonas Österberg sanerar ambulanserna efter varje patient.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN