Garid, 15, ska utvisas till Mongoliet – 22 000 protesterar

Publicerad 2020-05-03

Stödet för fotbollstalangen Garid, 15, är massivt – på lite mer än en vecka samlades över 22 000 namnunderskrifter in.

Målet: stoppa utvisningen till Mongoliet, som Garid lämnade när han var två år.

– Jag har fått mer hopp nu när så många stöder mig, säger Garid.

Garid Altantulkhuur är som vilken svensk tonåring som helst. Möjligen med den skillnaden att han är extremt omtyckt och en riktigt bra fotbollsspelare.

Garid har aldrig varit i Mongoliet. Ändå ska han utvisas dit.

– Garid är bästa spelaren i sin åldersgrupp i Enskede. Han kan absolut bli landslagsspelare i framtiden, säger Jörgen Stattin, en av initiativtagarna bakom namninsamlingen.

Lagkamraterna i Enskede IK P05 Lag Vit hyllar Garid, som ofta är lagkapten.

– Det har alltid varit väldigt skönt att spela bredvid honom. Han är en snabb och snäll lagkamrat. Det finns inget tak för hur långt han kan gå, säger Olle Lexelius, 14, och sätter på sig en armbindel där det står ”Vi spelar med hjärtat, Team Altantulkhuur”.

Garid Altantulkhuur, längst ner till höger, tillsammans med lagkamraterna i Enskede IK P05 Lag Vit. De håller i armbindlar med texten ”Vi spelar med hjärtat, Team Altantulkhuur”.

Sedan den 20 mars lever Garid, lillasyster Sandra, 6, och mamma Sarnai på lånad tid. Då kom Migrationsverkets utvisningsbeslut.

– De första två dagarna kunde jag inte tänka på något annat, säger Garid.

En grupp föräldrar i Enskede, fotbollsklubbarna Enskede IK och Hammarby IF samt Enskede skola gick snabbt samman och startade en kampanj för Garid, lillsystern och mamman. Ett utdrag ur deras än så länge obesvarade mejl till statsminister Stefan Löfven:

”Mamma Sarnai har fått avslag på en ansökan om arbets- och uppehållstillstånd med hänvisning till att hon tjänar 291 kronor för lite i månaden för att hennes anställning ska uppfylla kriterierna för arbetstillstånd. I botten finns också avslag på en ansökan om uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov samt ett återreseförbud på fyra år.”

Huvudpoängen i mejlet till Löfven är att FN:s barnkonvention, som sedan årsskiftet är svensk lag, inte beaktats tillräckligt av Migrationsverket.

Den 23 april tog Enskedebon och riksdagsmannen Jens Holm (V) upp fallet med migrationsminister Morgan Johansson (S) i riksdagens interpellationsdebatt.

”Omänskligt utvisa Garid och Sandra till Mongoliet”

– Detta är helt i strid med barnkonventionen, som säger att man ska se till barnens bästa. Flickan är född i Sverige, pojken kom hit när han var två år. De är helt integrerade, har vänner, pratar svenska. Sverige är det enda land de känner till. Att utvisa dem till Mongoliet vore helt och hållet omänskligt, säger Holm till Aftonbladet.

Så här svarade Morgan Johansson i riksdagen:

– Jag kan inte lägga mig i enskilda ärenden. Jag kan bara konstatera att det är väldigt viktigt att upprätthålla kriterierna och principerna som säger ”har du asylskäl får du stanna, annars måste du återvända”.

Jens Holm säger till Aftonbladet:

– Det var ett hårt och kallt svar. Även som minister måste man kunna öppna sitt hjärta och ta in barnperspektivet.

Jörgen Stattin är besviken på att migrationsminister Morgan Johansson inte velat ta emot de över 22 000 namnunderskrifter som samlats in för Garid och hans familj.

­– Folk sluter upp kring Garid för att han är otroligt omtyckt. Han är en varm kille som inte lämnar någon oberörd, omhändertagande och ansvarsfull.

– Garid är helt förstörd i dag. Han ser ingen framtid över huvud taget i Mongoliet. Hela släkten har fått uppehållstillstånd och bor i Sverige, säger Stattin.

Familjens advokat Olof Norberg har överklagat utvisningsbeslutet till migrationsdomstolen.

Garids lillasyster Sandra, 6, vill också börja spela fotboll i Enskede IK.