Fler söker hemtjänst i coronatider

Publicerad 2020-03-20

I Malmö har biståndsansökningarna om hemtjänst ökat ordentligt.

Bostadsföreningar och privatpersoner erbjuder att hjälpa äldre med inköpen.

Trots det har ansökningarna om hemtjänst ökat mycket i Malmö.

– Det är ett högt tryck, konstaterar Åsa Jensen, avdelningschef för myndighet.

I ett led att skydda äldre människor mot coronaviruset har Folkhälsomyndigheten uppmanat alla som är över 70 år gamla att stanna hemma och begränsa sina kontakter med andra i så hög utsträckning som möjligt.

Att personer i riskgruppen håller sig hemma har gjort att trycket på hemtjänsten ökat i flera skånska kommuner, vilket P4 Malmöhus var först att berätta om.

– Det finns en oro. De som vänder sig hit vill ha det här stödet. Det är inte personer som i nuläget kanske är sjuka utan som helt enkelt är oroliga för att ge sig ut, säger Åsa Jensen, avdelningschef för myndighet på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö.

Även om det inte varit en anstormning av äldre som gjort biståndsansökningar om hemtjänst handlar det de faco om en kraftig ökning på kort tid.

Inköpen är efterfrågade

– Vi kan se att vi har en ökad mängd ansökningar, framförallt om inköp, som kommit till oss. Den delen kan vi se så här långt i alla fall. Sen är det svårt att säga antalet från en dag till en annan men vi kan se att det är en relativt hög mängd, säger Åsa Jensen.

Av de drygt 5 500 som nyttjar hemtjänst i Malmö stad handlar cirka 4 500 om någon form av serviceinsats, som till exempelvis inköp av mat och varor.

– Det här är personer som normalt sett sköter det här helt och hållet på egen hand. Så det är en ny målgrupp som vänder sig till oss och försöker få stödet.

Förutom att biståndsansökningarna ökat vänder sig många äldre även till förvaltningen för att ställa frågor kring inköp och hur det fungerar med hemtjänst.

Åsa Jensen menar att det för hemtjänsten gäller att prioritera de multisjuka.

Rekommenderar andra

Hos Malmö stad informerar man äldre om andra lösningar.

– I första hand ska man använda kontakter som anhöriga, grannar, vänner eller folk man känner i det här läget. Där tar vi en diskussion och dialog - så att man uttömmer resten av alternativen man har innan man vänder sig hit.

Det höga trycket, den utsatta målgruppen och osäkerheten kring coronaviruset - men även det faktum att många anställda tvingas stanna hemma på grund av sjukdomssymtom - gör att Malmö stad i första hand måste fokusera på dem multisjuka.

– Vissa kan inte vänta med det här stödet utan det behöver vi ge här och nu. Vi har en mängd av våra brukare som vi måste prioritera absolut högst i det här läget.

”Ett högt tryck”

Trycket på biståndshandläggningen kom inte som någon större överraskning och har inte heller förändrat arbetssättet i Malmö på något märkbart vis.

– Man kan säga att det innebär en högre belastning för alla våra medarbetare. Både vad gäller biståndshandläggare men också de som är ute i hemtjänsten och utför insatserna. Det är ett högt tryck.

Att Malmö ska följa i Staffanstorps spår och avlasta hemtjänsten samt skydda de mest utsatta genom att erbjuda brukarna tillfälliga platser på äldreboenden är dock inte aktuellt.

– Nej, det är inget vi har haft som dialog här hos oss. Utan vi tänker att vi kommer jobba vidare utifrån att om man är i sitt ordinära boende så är det där man ska vara.