Ninos rullstolsplats såldes till annan besökare

Publicerad 2020-01-02

När Nino, 9, och hans mamma Angelica Andersson kom till biografen för att hämta sina biljetter fick de höra att de redan var sålda. Detta trots att en rullstolsplats var reserverad och att de var där i tid.

– Han backade bak med rullstolen, började sucka och sa ”näe, näe”. Nino förstod precis vad som hade hänt, säger Angelica.

På fredagsförmiddagen hade Angelica Andersson förbokat rullstols- och ledsagarplats till 15-visningen av ”Sune – best man” på Biostaden i Kalmar. Själva biografen drivs av Svenska Bio men bokningen sker via Filmstaden. Och de sistnämnda hade varit tydliga med vad som gäller.

– Jag ringde och dubbelkollade om jag behövde vara där tidigare men hon sa nej. Vi behövde bara vara där precis innan filmen skulle börja, säger Angelica Andersson.

Biljetterna fanns inte kvar

Angelica och sonen Nino, som är rullstolsburen till följd av en förlossningsskada, kom till biografen omkring 20 minuter före filmstart. Då fanns inte biljetterna kvar. Efter en dubbelkoll i systemet kom personalen fram till att biljetterna hade varit reserverade men att Angelica och sonen helt enkelt var för sena. En i personalen konstaterade att de hade sålts till några andra besökare.

– Jag tänkte: ”Det här kan inte vara sant”. Man är så himla inställd på något, och så blir det så här, säger Angelica.

Nino kan säga ”ja” och ”nej” men i övrigt kommunicerar han med teckenspråk. Och det var uppenbart att han blev besviken.

– Det är ofta så att han ser fram emot saker och pratar mycket om det både innan och efter. Nu i jul har det blivit mycket stillasittande hemma, det blir ju inte så mycket aktivitet då, så han hade verkligen sett fram emot det här, säger Angelica.

Biljetterna ska hållas till filmstart

Personalen insåg att något gått snett men kunde bara försöka lösa situationen genom att boka in familjen på visningen dagen därpå. Angelica och Nino gick och bowlade i stället.

När Aftonbladet når Filmstadens bokning för rullstolsplatser bekräftar de att dessa biljetter ska hållas reserverade ända fram till filmens start. Det ska gälla även för Svenska Bios anläggningar.

– Det enda som är sagt är att de inte ska hålla kvar vanliga reserverade biljetter, men rullstolsplatserna ska hållas fram till filmstart, säger en person som jobbar med bokningen.

En omöjlighet – systemet kan inte skilja på rullstolsplatser och vanliga reservationer, konstaterar Svenska Bios driftschef Åke Hedlund. Men efter att han själv kontaktat Filmstadens kundtjänst får han samma svar som både Aftonbladet och Ninos mamma Angelica: reservationer för rullstol ska hållas kvar till filmens start.

Ronny Engström, platschef på Biostaden i Kalmar, känner till det inträffade och menar att misstaget handlar om ny personal som gjort fel. Både han och Åke Hedlund beklagar det som hänt.

Dåligt bemötande

Ett missförstånd, men Angelica är inte nöjd med hur Biostaden i Kalmar hanterade situationen.

– Det var ett väldigt dåligt bemötande. Jag har inte fått någon ursäkt från dem. Nino skadades vid födseln och då tänker man att han redan har straffats nog. Så ska man behöva råka ut för sådana här saker där man hamnar mellan stolarna och ingen som riktigt vill ta sitt ansvar. Det känns tråkigt, säger Angelica.

Nu hoppas hon att andra slipper råka ut för samma sak. Filmstaden och Svenska Bio borde se över sina rutiner, tycker Angelica.