Brand på gymnasium – hundratals kor brann inne

Eleverna på internatet väcktes i natten

Publicerad 2020-01-15

Naturbruksgymnasiet i Vreta drabbades i morse av en kraftig brand.

Uppemot 100 mjölkkor och 30 kalvar brann inne i ladugårdsbyggnaden.

– Jag såg branden på en halvmils avstånd, säger rektorn Elisabeth Bringer Hallberg.

Vid 03.30 utbröt en stor brand på Naturbruksgymnasiet i Vreta utanför Linköping. Räddningstjänsten hade 25 man på plats och sände ut en varning, då röken märktes på långt avstånd.

– Vi har ett aktivt arbete på 4-5 timmar framför oss, med eftersläckning in på eftermiddagen, sade operatören Pia-Maria Nautras tidigare i morse.

Elever skickas hem

På skolans internat bor 160 elever. Eleverna har klarat sig oskadda och byggnaden där de bor har inte fått skador.

Men ladugården med tillhörande personalrum och klassrum är helt nedbränd, med de 90–100 mjölkkor och 30 kalvar som bodde där.

– Vi har ju en kobesättning som våra lantbrukselever tränar på, de lär sig mjölka och sköta djur. Det stallet är helt förstört, säger Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vreta utbildningscentrum.

Skolpersonalen fick väcka eleverna som bor på internatet, som ligger några hundra meter bort från ladugården.

”Förlorat alla våra kor”

Efter att eleverna getts frukost har de skickats hem. Det är oklart när naturbruksgymnasiet kan återuppta sin verksamhet.

– Vi har förlorat alla våra kor och det är inte så lätt att ersätta dem. Men vi hade redan projekterat för ett nytt kostall, så det kommer inte ta så lång tid innan vi kan ha produktionen igång igen. Och det är mig veterligen inga andra byggnader som skadats, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Följ ämnen i artikeln