Polisen: Tar samers oro på största allvar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera samebymedlemmar har de senaste dagarna fått utstå hat och hot till följd av Girjasdomen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Flera samebymedlemmar har de senaste dagarna fått utstå hat och hot till följd av Girjasdomen. Arkivbild.

NYHETER

Polisen har fått in uppemot tio anmälningar från personer som utsatts för hat och hot efter Girjasdomen. Fallen utreds som hatbrott.

– Det är något som vi tar på största allvar, säger Emma Lindberg, gruppchef i lokalpolisområde Norra Lappland.

Sedan domen som ger Girjas sameby ensamrätt att upplåta jakt och fiske på sina marker har bymedlemmar i både Girjas och grannbyn Baste fått utstå hotfulla och hatiska kommentarer.

Emma Lindberg, gruppchef för utredningsverksamheten i lokalpolisområde Norra Lappland, som innefattar Gällivare, Kiruna och Jokkmokks kommuner, anger att uppemot tio polisanmälningar kommit in.

– De här anmälningarna rör personer som anser sig ha blivit utsatta för hat och hot med anledning av Girjasdomen. Sedan kan det finnas mer på väg in, säger Lindberg och fortsätter:

– De har anmält detta för de känner sig träffade av hot och hat mot den samiska befolkningen.

Anonymt forum

Anmälningarna rubriceras som olaga hot, hets mot folkgrupp samt ofredande och går under beteckningen hatbrott, vilket innebär att rättsystemet ser allvarligare på brotten och att eventuella straff skärps. Polisen har hatbrottsgrupper i Malmö, Göteborg och Stockholm samt specialutbildad personal i de olika regionerna.

Utredningarna går enligt Lindberg framåt, man säkrar bevis och håller förhör. Lite mer än hälften rör hatiska kommentarer på nätet, varav flera skrivits i den anonyma appen Jodel. "Själviska äckliga jävla as är vad ni är, hoppas ni själva inser att ni startat krig nu", står att läsa i en kommentar.

En person som svarar på en kommentar som tycks komma från en same skriver: "Jag rekommenderar dig att skjuta huvudet av dig."

Polisen nyttjar de hjälpmedel som finns för att knyta personer till inläggen.

– Det är inte helt lätt, men det är inte helt omöjligt. Jag tror jag stannar där för vi vill hålla våra metoder för oss själva, säger Emma Lindberg.

Lars-Ola Jannok, ordförande i Baste sameby, blev i måndags kväll konfronterad av en man när han släppte lös sina renar utanför Gällivare. Mannen skrek att han redan hade skjutit sju renar och om han såg Lars-Ola Jannok ensam så skulle han skjuta honom också. Händelsen är polisanmäld.

"Hög prioritet"

Utredningschefen kan inte gå in på fallet men säger att det handlar om klassiskt polisarbete och att polisen går till botten med de uppgifter som finns.

– Vi är medvetna om att samer i dag har en utsatt situation. Blir man utsatt för brottslighet för att man är same är det något som har hög prioritet och något som vi tar på största allvar. Förhoppningsvis kan vi jobba med den här anmälan på bästa sätt.

Efter domen i Högsta domstolen har flera varnat för splittring mellan dels jägare, dels ortsbefolkning i norra Sverige. Domen är unik och vad den skulle leda till visste man inte på förhand, påpekar Emma Lindberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE