Donald Trump flaggad av Twitter – igen

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-05-29

För andra gången inom en vecka har inlägg från USA:s president Donald Trump flaggats av Twitter. Denna gång har han skrivit om protesterna i Minneapolis i inlägg som medieplattformen markerar som förhärligande av våld. Presidenten svarar med nya hot.

Tweetserien formulerades tidigt på fredagen svensk tid. I ett första inlägg skriver Trump att han inte kan stå vid sidan av och titta på vad som sker i Minneapolis och beskyller stadens styre för "total brist på ledarskap". Han kallar borgmästare Jacob Frey för "mycket svag radikal vänster" och hotar med att skicka in nationalgardet om Frey inte får kontroll på staden.

Sedan tar den flaggade tweeten vid. Där skriver Trump att "dessa SKURKAR" ("thugs", med versaler på engelska) vanärar George Floyds minne och att han talat med delstatens guvernör och försäkrat honom att han har militären bakom sig. Vid minsta svårighet kommer "vi att ta kontroll", skriver presidenten och lägger till att "när plundrandet börjar, börjar skjutandet".

George Floyd är den svarte man som dog vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis i måndags. Händelsen filmades och spreds, vilket har lett till massiva protester mot ordningsmaktens övervåld mot svarta i flera städer.

Flaggningen innebär att Donald Trumps inlägg finns kvar, men döljs bakom texten "Denna tweet bröt mot Twitters regler om förhärligande av våld". För att läsa inlägget måste användarna klicka sig förbi varningen.

Flera flaggningar

Flaggningen är den andra någonsin hittills för Trump och båda har skett under en och samma vecka. För några dagar sedan flaggade Twitter två av Trumps inlägg med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta bakom presidentens påståenden om poströstning. Detta sedan Trump skrivit att "det finns ingen chans (noll) att poströster kommer att bli något annat än grovt fusk", att valsedlar kommer att förfalskas och att "alla" som bor i Kalifornien kan få dem.

En ilsken Trump slog tillbaka och undertecknade i torsdags en presidentorder som syftar till att ta ifrån it-jättar som Twitter, Google och Facebook vissa skydd mot rättsliga åtgärder som de åtnjuter. Han anklagar Twitter för politisk aktivism och hävdar att sociala medier "fullständigt tystar" konservativa röster.

Presidenten vill upphäva sektion 230 i en kommunikationslagstiftning som i praktiken skyddar sociala medier från juridiskt ansvar för vad användare publicerar på deras plattformar. Och i ett nytt inlägg på Twitter fortsätter han med sina hot och attacker.

"Twitter gör ingenting mot alla lögner & propaganda som sprids av Kina eller det radikala vänsterpartiet Demokraterna. De har slagit ner på republikaner, konservativa & USA:s president. Kongressen bör upphäva sektion 230. Tills dess kommer den att regleras" skriver president Trump.

Behöver sin megafon

Det är väl känt att Twitter är den amerikanska presidentens favoritmedium, han har över 80 miljoner följare. I torsdags frågade journalister om han överväger att stänga sitt flitigt använda Twitterkonto, men han svarade att han behöver en egen kanal för att bemöta "fejkmedierna"

– Om vi hade en rättvis press skulle jag göra det i en handvändning, sade presidenten.