Bulgarisk minister gripen för skräpimport

TT-AFP

Publicerad 2020-05-31

Transporter med illegala sopor har kommit från Italien till Bulgarien. Arkivbild.

Bulgariens biträdande miljöminister har gripits anklagad för illegal import av skadliga sopor från Italien. Minister Krassimir Zhivkov påstås vara delaktig i hanteringen av soporna som bränts i Bulgarien enligt åklagare.

Italienska och bulgariska myndigheter har utrett två bulgariska bröder som äger en återvinningsfirma där miljöskadligt och farligt material tas om hand. Batterier, blyprodukter och plastmaterial har ingått i återvinningsverksamheten. Men åklagare säger att de farliga ämnena brändes.

"Biträdande minister Zhivkov pressade sina underordnade att tillåta den illegala verksamheten med sopor från Italien", skriver åklagare Dolka Brezashka.

Tidigare i år skickades 157 containrar med sopor tillbaka till Italien. Miljöminister Neno Dimov tvingades då avgå, och har sedan dömts till fängelse för vårdslöshet.

Vid en räd mot de två affärsmännen i staden Rousse på fredagen fann polis enligt uppgift även listor med namn på mediepersoner och entreprenörer som dödats under 1990-talet, samt uppgifter om omfattande penningtransaktioner nedtecknade invid namnen.