Dokument avslöjar: Så försöker regeringen rädda Sverigebilden

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-06-02

Sverige framställs allt oftare som ett skräckexempel i världen – i coronakrisens spår.

Nu sätter regeringen tryck på den utländska diplomatkåren för att tvätta Sverigebilden.

– Som ambassadörer till Sverige har ni en viktig roll att informera era huvudstäder om situationen här, säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett tal som Aftonbladet tagit del av.

Även om den svenska strategin för att bemöta coronaviruset har hyllats av enskilda debattörer i utlandet har de kritiska rösterna blivit allt fler.

Den höga dödligheten ses som en följd av bristen på hårda åtgärder mot smittspridningen.

”Sveriges covid-19 strategi har förstärkt epidemin”, rapporterar France 24.

”Sveriges coronavirusexperiment har tydligt misslyckats”, slår tidskriften Wired fast.

Nu tvingas regeringen arbeta på flera plan med att rädda Sverigebilden. Fredagen den 29 maj höll utrikesminister Ann Linde och socialminister Lena Hallengren en särskild digital dragning inför ett stort antal utländska ambassadörer i Sverige.

”Samma utmaningar”

Temat var Sveriges hantering av coronakrisen.

Och budskapet som skulle präntas in var glasklart: att vår strategi inte är så annorlunda som det påstås.

”Sverige delar samma mål som alla andra länder. Vi arbetar med samma utmaningar och använder liknande verktyg som de flesta andra länder”, säger Linde, enligt den transkribering av talet som Aftonbladet kommit över.

Orden samma och liknande är markerade i fetstil.

Utrikesminister Ann Linde.

Ingen flockimmunitet

Det enda sättet som de svenska åtgärderna skiljer sig från omvärldens är att vi inte stänger förskolor och skolor för yngre barn samt att vi inte har någon lag som tvingar människor att stanna hemma, hävdar Ann Linde.

Flera utländska medier – däribland New York Times – har rapporterat att den svenska strategin syftar till att skapa flockimmunitet mot viruset. Något regeringen menar bygger på ett stort missförstånd.

”Låt mig vara tydlig med att det inte finns någon strategi för att skapa ’flockimmunitet’ som svar på covid-19”, säger Linde.

”Viktig roll”

Att medlemsstater tillåter besök av turister från vissa EU-länder medan andra portas – så som har skett när Cypern välkomnar norska och danska resenärer men inte svenska – är fel, enligt den svenska utrikesministern.

”Ett samordnat bemötande är mycket viktigt liksom behovet att säkerställa att åtgärder är avvägda och icke-diskriminerande. Åtgärder måste också baseras på faktisk information om situationen i varje land.”

Hon avslutar med att vända sig direkt till diplomatkåren:

”Som ambassadörer till Sverige har ni en viktig roll att informera era huvudstäder om situationen här.”

Socialminister Lena Hallengren.

”Klarat vården”

Även Lena Hallengren (S) höll ett anförande. Socialministern har fått hård kritik på hemmaplan för att så få svenskar testas för coronaviruset.

I sitt tal betonar hon att det – trots uppgifter om motsatsen – inte varit ”business as usual” i Sverige – och att vi liksom andra länder använder både rekommendationer och tvingande lagar för att minska smittspridningen.

Den svenska sjukvården har också klarat sig bra, enligt Hallengren:

”Det har hela tiden funnits mellan 20 och 30 procent lediga sängar i intensivvården och patienter som behövt avancerad vård har fått det”, uppger socialministern för de utländska diplomaterna.

Förtroendet viktigt

Aftonbladet har kontaktat UD för att få svar på varför den utländska rapporteringen om Sverige skulle vara felaktig –och vilka följder det i sådana fall kan få.

Julia Eriksson Pogorzelska vid UD:s presstjänst skriver i ett mejl:

– För ett högteknologiskt och exportberoende land som Sverige är kännedomen om och förtroendet för vårt land utomlands viktigt.

 

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen