Adriana, 12, mördades när hon var ute med hunden

Uppdaterad 2020-09-04 | Publicerad 2020-09-03

Det var Adriana, 12, som mördades när hon var ute med hunden i Botkyrka i somras.

Föräldrarna vill att hennes namn och bild ska publiceras.

– Det här är ett mord och ett brott som är årets mest angelägna att klara upp för svensk polis, säger familjens målsägarbiträde Thomas Bodström till TV3:s ”Efterlyst”.

Adriana sköts till döds vid en en rastplats i Norsborg, söder om Stockholm, natten mot 2 augusti. Hon mördades när hon var ute med hunden vid McDonalds-resturang bredvid en bensinmack.

Flera gärningsmän öppnade eld från en vit kombi och Adriana träffades av en förlupen kula. Hon var inte måltavlan. Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att skjutningen har koppling till kriminella gäng.

– Det här mordet går ut över allting annat. Det sticker ut, säger advokat Thomas Bodström till Aftonbladet.

Han uppmanar nu den som vet något om brottet eller gärningsmännen att kontakta polisen.

– Man ska vara man eller kvinna nog att tipsa, inte minst för föräldrarnas skull och se till att de får upprättelse.

Familjen har gått ut med bilder på Adriana i TV3:s Efterlyst.

Bodström: ”Fruktansvärd tragedi”

Adrianas föräldrar har via Thomas Bodström godkänt att Aftonbladet publicerar namn och bild på deras dotter.

– Man behöver inte mycket fantasi för att förstå vilken fruktansvärd tragedi det här är för familjen och alla andra anhöriga. Det ska ju inte vara så att ett barn blir skjutet till döds på det sätt som har skett, säger han till ”Efterlyst”.

Till Aftonbladet lägger han till:

– Ändå sedan brandrättegången i Göteborg har jag arbetat med föräldrar som förlorat sina barn. Det jag har lärt mig är att man aldrig lär sig. De som drabbats reagerar på olika sätt. Det finns inget rätt eller fel.

Adriana gillade dans och ville bli veterinär när hon bli stor. Hon skulle snart fylla 13.

– Man hade aldrig tråkig med henne. Hon var som en ängel. Jag tror att hon är en ängel nu också, säger vännen Lilly till ”Efterlyst”.

Flera personer har lagt blommor och ljus på platsen där den 12-åriga flickan sköts.

Messade med vännen före mordet

Lilly har tidigare berättat för Aftonbladet om sista kontakten med Adriana. De hade kontakt via sociala medier timmarna före mordet.

– Jag skrev att hon inte skulle gå ut, för det var sent. Att hon skulle stanna hemma. Men hon var hungrig och skulle ta med sig sin hund och gå ut och äta på McDonalds, hon älskade det.

Sista messen skickade de vid tretiden, ungefär en halvtimme innan polisen fick larmet om skottlossningen.

– Hon skrev att jag var som en mamma för att jag oroade mig. Jag svarade: jag är som en storasyster för dig. Sen fick jag inget svar.

Polis säkrar spår vid bensinmacken där Adriana blev skjuten.

Bodström: ”Avslöjar fördomar”

Thomas Bodström vänder sig mot de som moraliserat över att en 12-årig flicka var ute på natten.

– Det avslöjar fördomar. Ungefär som om någon som ska fylla 13 i Bromma eller Lidingö inte smiter ut från föräldrarna på sommarlovet. Det är en obehaglig människosyn, säger han till Aftonbladet.

– Hennes föräldrar är oerhört ambitiösa, hårt arbetande personer som gjorde allt för sin 12-åring. Man kan inte kedja fast sitt barn. Det är mitt i sommarlovet, varmt och ljust ute. Barn har spring i benen. Det hade vi i Sollentuna också på min tid.

Ännu är ingen gripen eller misstänkt för mordet på Adriana. Thomas Bodström är hoppfull om att brottet ska lösas.

– Polisen jobbar för fullt. Jag vet att det är ett högprioriterad ärende. Men man ska ha ordentligt på fötterna innan man griper någon. Det kan ta dagar, veckor eller år och det här brottet kommer aldrig att preskriberas.

FOTNOT: Tipsa polisen på telefon 114 14 eller via polisens hemsida.