Vändning: ”I dag följer alla den svenska modellen”

Uppdaterad 2020-09-07 | Publicerad 2020-09-06

Sveriges hantering av pandemin har totalsågats internationellt.

Men flera experter menar att Europas länder har svängt om – och nu följer den svenska modellen.

– Men ingen skulle erkänna det, säger den schweiziska professorn Antoine Flauhault till Svenska Dagbladet.

Rekommendationer istället för tvingande lagar, öppna skolor och restauranger tillsammans med påminnelser om att tvätta händerna och hålla avstånd.

Den svenska modellen under pandemin har kallats oansvarig och använts som skräckexempel av flera världsledare – inte minst med hänvisning till Sveriges höga dödstal. Vid flera tillfällen har Sverige haft högst andel döda per capita i världen.

Men internationella virusexperter uppger att Sverige nu får en slags revansch för sin unika coronastrategi, rapporterar SvD.

– I dag följer alla länder i Europa mer eller mindre metoden från den svenska modellen – men ingen skulle erkänna det. Det är inte politiskt korrekt. Nästan alla har kritiserat den svenska strategin och kallat den omänsklig och ett misslyckande. Man kan inte vända om nu, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève och chef för Institute of Global Health.

Antoine Flauhault.

Förtroende unikt

Medan smittan just nu avtar i Sverige, stiger siffrorna i länder som öppnat upp efter strikta lockdowns. Och när viruset återigen rusar uppåt genom Europa väljer de flesta länder att inte återinföra nedstängningar.

I stället uppmanar man, på svenskt manér, befolkningen att använda sunt förnuft och följa rekommendationer om hygien och fysisk distans.

– Den svenska modellen ses i dag som vettig eller som ett unikt alternativ till lockdown. Där har man lyckats få medborgarna att förstå och delta i kampen mot viruset utan tvingande lagar och regler. Länder vill försöka något mer vuxet, mer ansvarsfullt och inkluderande, säger Fauhalt.

David Nabarro, WHO-sändebud för covid-19, berömmer också Sverige.

– Jag förespråkar att denna typ av förtroende mellan myndigheter och människor används mer allmänt i världen, säger han till SvD.

Flera experter som SvD har pratat med säger att många länder nu följer Sveriges tidigare hånade strategi.

Ett privilegierat land

Samtliga experter lyfter dock Sveriges haveri när det kommer till att hålla smittan borta från äldreboenden.

Och Marc Van Ranst, chef vid det belgiska folkhälsoinstitutet, menar att Sverige är privilegierat med bra sjukvård samt få och välinformerade medborgare. Den svenska modellen skulle kanske inte fungera lika bra i ett tätbefolkat större land.

Nabarro, från WHO, poängterar att facit ännu inte finns.

– Historieböckerna kommer att ge oss svaren. Då kan den svenska strategin jämföras med andra, säger han till SvD.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Ann bor där pandemin inte slagit till

Det finns tio länder utan registrerade coronafall – svenska Ann bor i ett av dem.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen