Coronasmittad på bärplockarnas boende

”En riskfaktor med sådan här verksamhet”

Uppdaterad 2020-08-18 | Publicerad 2020-08-17

En man bekräftad smittad med corona har befunnit sig i de utdömda husen i Vidsel, där bärplockarna bor.

Ännu har dock inget fall rapporterats bland de utsatta bulgarerna, enligt Piteå-tidningen, som rapporterade först.

– Nu håller vi tummarna så knogarna bleknar, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Den smittade är en man från Västerbotten som besökte boendet på torget i Vidsel, där bärplockarna bor olagligt sedan några veckor sedan, något Aftonbladet rapporterade om i helgen.

Det ska enligt smittskyddet i Region Norrbotten ha gått 10–14 dagar sedan, utan att något ytterligare fall kunnat konstateras.

– Den här mannen kände sig risig och tog ett prov när han kommit hem. När man hittade coronavirus hos honom, fick man kalla fötter inför hur det skulle gå. Men han har bedyrat att han haft distans och inte haft kontakt med några där, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Husen där bärplockarna bor har blivit utdömda av kommunen för boende, på grund av brist på varmvatten, värme och brandskydd

Svårt hålla hygienen

Smittspridningen i Älvsbyns kommun har annars varit en av de lägsta i landet, med endast sex fall under hela pandemin.

Nu har man även hittat ett fall i själva Älvsbyn, men då det är över tre mil bort tror man inte det finns någon koppling.

Bärplockarna har främst rört sig i Vidsel och bland annat handlat mat på butiken i byn. Kommunen har dessutom dömt ut deras boende bland annat för att varmvattnet inte håller godkänd temperatur, vilket gör det svårt att hålla hygien.

– Det man har läst i pressen är att det är ganska eländiga förhållanden i husen, svårt med fysisk distansering. Man kan inte ropa hej riktigt än, men den vanliga inkubationstiden är fem dagar, så det borde ha dykt upp några fall tycker man, säger Anders Nystedt.

Utrustningen bärplockarna har med ut i skogen

Satt upp information på dörrarna

Enligt Smittskyddet har hälsocentralen i Älvsbyn ökat sin kapacitet för provtagning och varit noggranna med att sprida information till bärplockarna på olika språk. Men det visar sig att man inte har träffat dem, utan bara satt upp informationslappar i husen, trots misstankar om att analfabetismen är utbredd.

– Vi försökte få tag på deras kontaktperson som kunde svenska, men fick inte tag på honom, så då tog vi plan b och åkte dit och satte upp information på dörrarna om var de skulle vända sig om de blev sjuka, säger Agneta Björk, verksamhetschef på hälsocentralen.

PODD Så när är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen