Isbjörn dödade man i tält på Svalbard

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-08-28

En 38-årig nederländsk man har dött sedan en isbjörn gått till attack mot hans tält på en camping utanför Longyearbyen på Svalbard. Det är den sjätte isbjörnsattacken med dödlig utgång på den norska ögruppen sedan 1971.

Flera personer tältade på campingplatsen utanför Longyearbyen när isbjörnen gick till attack under natten till fredagen. Den nu nederländske mannen attackerades i sitt tält, uppger myndighetskontoret Sysselmannen, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Han förklarades död på sjukhuset i det lilla samhället.

Inga andra skadades fysiskt, men sex personer har tagits om hand av vårdpersonal och kristeam.

Isbjörnen sköts

Isbjörnen sköts av personer på platsen och hittades död på en parkering vid flygplatsen, som ligger alldeles i närheten av campingplatsen.

Den senaste tiden har flera isbjörnar rört sig kring bebyggelsen runt Longyearbyen, som är huvudort på Svalbard. Sysselmannen vet ännu inte om det rör sig om samma isbjörn som myndigheterna har försökt att jaga bort tidigare i veckan.

Jon Aars, isbjörnsforskare vid Norsk Polarinstitutt, säger att attacken troligtvis beror på att isbjörnen varit på jakt efter mat.

– Den här tiden på året är extra utmanande för isbjörnar att hitta föda. Det har gått lång tid sedan det var is i området som björnen kan jaga på. Det finns inte heller tillgång till så mycket säl, säger Jon Aars till NRK.

– Därför tillbringar isbjörnen mer tid på land för att hitta alternativ föda.

Sjätte dödliga attacken

Människor kan vara ett tänkbart byte för en isbjörn, enligt forskaren.

– Men vi står inte överst på önskelistan, säger han och understryker att han fortfarande har väldigt lite information om nattens attack.

Mannen blev den sjätte personen att dödas av en isbjörn på Svalbard sedan 1971. Senast det skedde var 2011, då en 17-årig brittisk elev dödades av en björn under en skolresa, enligt NTB.