Tufft läge för svenska fjärilar

Victor Blomdahl/TT

Publicerad 2020-06-25

Flera fjärilsarter har en dålig status i Sverige framgår det i en rapport från Naturvårdsverket. Arkivbild.

Det ser mörkt ut för flera fjärilsarter i Sverige, visar en rapport från Naturvårdsverket. Läget är allvarligt och kan få konsekvenser för ekosystemet, enligt rapporten.

– Ju färre arter det finns desto mer utsatt är ekosystemet, säger Mark Marissink, biträdande chef för miljöanalysavdelningen vid Naturvårdsverket.

Ett antal insatser behövs för att flera fjärilsarter ska klara sig i Sverige, konstaterar Naturvårdsverket i sin rapport som sammanfattar statusen för ett antal arter och habitat.

– Många av fjärilsarter är beroende av gräsmarker i Sverige. Och gräsmarkerna har också en dålig status, säger Mark Marissink.

EU-direktiv

Rapporten är en sammanställning från den genomgång som Naturvårdsverket gjorde 2019 över arter och naturtyper som pekas ut i art- och habitatsdirektivet, ett EU-direktiv som går ut på att skydda arter och naturtyper som anses vara viktiga för hela EU.

– Bland de som räknas upp där är det främst fjärilarna som ligger sämst till, säger Mark Marissink.

Även vissa typer av skalbaggar har dålig status, enligt rapporten, medan däggdjur, trollsländor och många kärlväxter klarar sig förhållandevis bra, efter insatser som genomförts för att förbättra dessa arters status.

"Låt gräsmattan blomma"

– Flera av fjärilsarterna i direktivet behöver specifika insatser och kan inte bara räddas genom att vi bevarar vissa landskapsavsnitt, säger han.

Insatserna kan innefatta att det sluts naturvårdsavtal vid skötsel av olika gräsområden, men också att se till att det får blomma ordentligt kring kraftledningsgator som finns i landet.

TT: Vad kan man som privatperson göra för att förbättra fjärilarnas status?

– Man kan tänka på hur man sköter sin trädgård exempelvis, och låta gräsmattorna blomma, säger Mark Marissink.